Românii iau cu asalt agențiile de turism pentru a-și rezerva vacanțele pentru perioada verii

Anul 2022 este unul ar revenirii pentru turiștii români, care iau cu asalt agențiile de turism pentru a-și rezerva vacanțele pentru perioada verii, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), pentru economedia.ro.

Deși românii vor să meargă în vacanță acum mai mult ca oricând pentru că restricțiile s-au ridicat în majoritatea destinațiilor, acesta nu crede că vom atinge rezervările dinaintea pandemiei. Față de 2019, în prezent rezervările sunt la 80%. Există totuși o cerere mai mare de a pleca în vacanțe față de anul trecut. În medie, față de anul trecut, a existat o creștere a rezervărilor între 20-40%.

„Se vede cu efervescenţă o creștere a rezervărilor de la săptămână la săptămână. Nu știu dacă vom atinge nivelul anului 2019, poate la anul dacă nu va interveni ceva imprevizibil. Dar din ce în ce mai mulți români vor să călătorească. Este totuși o tendință mondială. Momentan ne-am hazardat să spunem că va fi un an mai bun față de ultimul an înainte de pandemie, dar oricum se simte un an de recuperare, de revenire”, spune Traian Bădulescu, reprezentantul ANAT.

Datorită eliminării restricțiilor, care a dus la un val de rezervări, în acest moment agențiile de turism, cum este și Hello Holidays, este în situația de a angaja mai mulți consultanți de turism pentru că volum de solicitări de vacanță e foarte mare și vor să păstreze durata redusă de răspuns pentru fiecare solicitare, spune Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.

Dorința de călătorie este clară, mai ales după doi ani de pandemie. Turiștii au primit cu bucurie anunțurile despre eliminarea restricțiilor majore de călătorie în destinațiile clasice de vară: Grecia, Bulgaria, Italia (de la 1 iunie nu mai e nevoie de certificat verde) și și-au făcut și planurile de vacanță. Se cer încă certificatele de vaccinare, trecere prin boală sau testare pentru accesul în Turcia și Spania, dar românii s-au obișnuit cu aceste reguli. În cazul Turciei așteptăm să fie eliminate documentele pentru intrarea pe cale aerienă, așa cum au fost eliminate pentru accesul cu mașina sau autocarul”, a declarat Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45.

Topul celor mai cerute destinații de vacanță pentru perioada de vară

Grecia rămâne în continuare destinația numărul 1 pentru vacanțele de vară ale românilor. Ca număr de persoane, probabil Grecia va atrage cel mai mare număr de turiști în 2022, având foarte multe curse charter în portofoliu, din multe orașe ale țării și către multe insule, la care se adaugă turismul individual, spune Alin Burcea.

„Nordul Greciei este o destinație foarte căutată de românii care vor să meargă cu mașina lor în vacanță. Pe zbor charter, la Paralela 45 sunt peste 1.050 de oferte pentru vacanța de vară în Corfu, Creta/Heraklion, Creta/Chania, Rhodos, Zakynthos, Santorini, din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Craiova, Târgu Mureș, Oradea, cu pachete de vacanță de la 282 de euro/persoană/7 nopți”, precizează șeful Paralela45.

De asemenea, acesta spune că vara aceasta revin în forță Spania și Italia, după doi ani în care numărul turiștilor în aceste destinații a fost mai mic. Paralela 45 oferă pentru Spania peste 360 de oferte în Costa Brava, Costa del Sol, Ibiza, Palma de Mallorca, Tenerife – pe zbor direct săptămânal. Noutatea sezonului este Ibiza, pe zbor charter din 17 iunie și pachete de vacanță de la 641 de euro/persoană/7 nopți, în regimul de masă dorit (mic dejun sau demipensiune). Prețul pentru o vacanță în Sorrento, Ischia și Sardinia începe de la 505 euro/persoană.

Turcia este o altă destinație preferată de turiștii români, potrivit lui Traian Bădulescu, care spune că ar putea fi destinația numărul 1 pe pachete turistice all-inclusiv și ultra-all inclusiv.

„Românii sunt din ce în ce mai dornici să călătorească, iar chartelere noastre de autocar sunt aproape pline pe destinațiile din Grecia și Bulgaria, venind puternic din urmă și Turcia (cu Kusadasi, Marmaris, Didim). Având în vedere că pentru accesul în Turcia pe cale terestră nu se mai solicită test, observăm o tendință de creștere a solicitărilor pentru pachetele de vacanță cu transport autocar. A nu se întelege ca varianta charter de avion nu este căutată. Și pentru aceasta avem un număr mare de solicitări de vacanță pentru Antalya, Marmaris, Bodrum, Fethyie, însă se observă dorința oamenilor de a călători liber și fără condițiile impuse în faza acută a pandemiei”, spune Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.

Aproape 800 de oferte sunt pentru Turcia, pe charter autocar și charter avion iar peste 800 de oferte pentru vacanța de vară în Grecia sunt disponibile în portofoliul Hello Holidays în acest an.

„Ne așteptăm să avem cel mai mare număr de turiști din ultimii ani nu numai datorită ofertelor speciale din anul aniversar pentru destinația de început, ci și pentru că autoritățile elene au renunțat la orice condiție de intrare specifică situației din ultimii doi ani. Azi am început programul de curse charter autocar spre Bulgaria, care sunt zilnic din București, de două ori pe săptămână din Deva și Craiova și preluăm și transferurile din zona Moldova. În Bulgaria, agenția asigură transferurile la dus și la retur de la hotel pentru toate zonele de pe litoralului bulgăresc. Pentru turiștii din Cluj-Napoca și împrejurimi sunt oferite ca alternativă zboruri săptămânale spre Burgas pentru sejururi de trei, cinci, șapte sau opt nopti”, precizează Denisa Oprea.

În portofoliul Paralela45, pentru vacanța în Turcia sunt zboruri charter spre Antalya, dar și spre Dalaman și Bodrum, pentru zonele de vacanță Marmaris, Kusadasi, Fethyie, Didim, Bodrum.

„Numai spre Antalya avem 10 zboruri charter săptămânale din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Târgu – Mureș, Baia Mare, Sibiu, Oradea, Bacău, în perioada 23 aprilie (primul din sezon, care a fost de Paște) până la 22 octombrie, pentru că în septembrie și octombrie sunt temperaturi de vară în Antalya, de peste 27-28 de grade. Este destinația de vară cu multe curse charter din sezon, fiind atât de căutată de turiștii români îndrăgostiți de ospitalitatea hotelierilor turci și mai ales de răsfățul de care au parte în resorturi”, precizează Alin Burcea.

Totodată, este o creștere mare în 2022 și pentru circuite. Paralela45 organizează peste 50 de circuite în Turcia, din Istanbul în Cappadocia, din Ankara în Antalya, din primăvară până la finalul anului, din peste 200 organizate în acest an, pe toate continentele.

„Sunt accesibile toate destinațiile după ridicarea restricțiilor majore de călătorie, care permit călătorii ca înainte de anul 2020. Turiștii pot merge în vacanțe de tip circuit în America de Sud (Argentina, Brazilia, Chile), America de Nord și Centrală (Canada, Statele Unite, Mexic), Africa (Egipt, Tunisia, Namibia, Maroc), Asia (Georgia, Uzbekistan, Israel, Iordania, Liban, Sri Lanka, Japonia, Singapore, Thailanda, Malaezia, Coreea de Sud) și toate țările din Europa”, transmite reprezentantul companiei.

Pentru că românii sunt din ce în ce mai dornici să călătorească, chartelere Hello Hollidays sunt aproape pline pe destinațiile din Grecia și Bulgaria, venind puternic din urmă și Turcia (cu Kusadasi, Marmaris, Didim).

„Având în vedere că pentru accesul în Turcia pe cale terestră nu se mai solicită test, observăm o tendință de creștere a solicitărilor pentru pachetele de vacanță cu transport autocar. A nu se întelege ca varianta charter de avion nu este căutată. Și pentru aceasta avem un număr mare de solicitări de vacanță pentru Antalya, Marmaris, Bodrum, Fethyie, însă se observă dorința oamenilor de a călători liber și fără condițiile impuse în faza acută a pandemiei”, spune Denisa Oprea, director de marketing Hello Holidays.

Aproape 800 de oferte sunt pentru Turcia, pe charter autocar și charter avion iar peste 800 de oferte pentru vacanța de vară în Grecia sunt disponibile în portofoliul Hello Holidays în acest an.

„Ne așteptăm să avem cel mai mare număr de turiști din ultimii ani nu numai datorită ofertelor speciale din anul aniversar pentru destinația de început, ci și pentru că autoritățile elene au renunțat la orice condiție de intrare specifică situației din ultimii doi ani. Azi am început programul de curse charter autocar spre Bulgaria, care sunt zilnic din București, de două ori pe săptămână din Deva și Craiova și preluăm și transferurile din zona Moldova. În Bulgaria, agenția asigură transferurile la dus și la retur de la hotel pentru toate zonele de pe litoralului bulgăresc. Pentru turiștii din Cluj-Napoca și împrejurimi sunt oferite ca alternativă zboruri săptămânale spre Burgas pentru sejururi de trei, cinci, șapte sau opt nopți”, precizează Denisa Oprea.

În ceea ce privește destinațiile cele mai căutate în țară, consultantul Traian Bădulescu spune că litoralul românesc rămâne în top, fiind urmat de pensiunile rurale și stațiunile balneare.

„Pe primul loc este litoralul românesc în mod tradițional. Sunt foarte multe rezervări și pentru turismul rural care a evoluat foarte mult în sensul că turiștii își petrec vacanța chiar și o săptămână la pensiunile rurale. De asemenea, printre cele mai rezervate sunt și stațiunile balneare mai mult pentru relaxare: Băile Herculane, Băile Felix, Sovata, Covasna”.

Cererea foarte mare pentru călătorii se observă din rezervările biletelor de avion

În ceea ce privește rezervările pentru biletele de avion, platforma Vola.ro a transmis că este cerere foarte mare pentru orice fel de calatorii, cu aproape 50% mai mult decât în 2021 când, deși existau restricții, se putea călători în anumite tari.

„Asistam la ceea ce se numește „revenge travel”: mulți dintre cei care și-au amânat călătoriile de frica Covid-19 își doresc să profite de situația epidemiologică mai favorabilă și de ridicarea restricțiilor și își reiau vacanțele, vor să cheltuiască pe servicii, experiențe reale după ce până acum au cheltuit mai mult pe produse”, potrivit companiei.

Cele mai rezervate destinații în acest moment sunt cele de vară: țările din bazinul Mediteranei – Italia, Spania, Grecia, Turcia, Cipru, Portugalia, Malta, dar și destinații clasice de city break. Potrivit platformei, mulți clienti si-au rezervat două tipuri de vacanțe: una scurtă, de câteva zile pentru vizitarea obiectivelor în orașe turistice sau cu populație mai mare de diaspora (sunt în vizită la rude, prieteni) și o vacanță mai lungă, la plajă cu familia sau prietenii.

„În Romania, destinația verii este Cluj-Napoca unde pe calatori îi așteaptă festivaluri de film și muzică la capacitate maximă”, transmite compania.

Prețul mediu al biletelor de avion este de 160 de euro, o sumă comparabilă cu 2019, notează Vola.ro, care spune că ne putem aștepta la creșteri datorită sezonalității și a cererii deosebit de mari.

„În continuare se găsesc prețuri bune dacă biletele sunt luate din timp sau pentru date mai puțin solicitate cum ar fi zilele săptămânii, monitorizarea ofertelor și promoțiile companiilor aeriene”, transmit reprezentanții Vola.ro.

Cum arată prețurile în acest an

Prețurile pachetelor de turism s-au scumpit în acest an. Potrivit lui Traian Bădulescu, în România tarifele pe litoral au crescut între 5-10% în acest an față de 2021, iar față de 2019 cu până la 15%. În străinătate, au existat scumpiri de până 25% în Grecia și Turcia față de 2019.

„Scumpirile au avut loc gradual. Scumpirile în turism nu au afectat mult buzunarul turismului. Au acoperit doar rata inflației. Normal că hotelierii vor să recupereze pierderea generată din inflație și pandemie și le recuperează la limită, dar preferă rulajul. Cei care lucrează cu agențiile preferă să nu scumpească foarte mult vacanțele, dar să aibă mulți turiști”, precizează reprezentantul ANAT.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati