Românii solidari se mobilizează pe Facebook pentru a-și ajuta vecinii din Ucraina. Mii de oameni sunt pregătiți să ofere adăpost refugiaților

Invadarea Ucrainei de către Rusia a scos la lumină solidaritatea românilor. Aceștia se mobilizează în grupuri de voluntari pe Facebook, pentru a-i ajuta pe refugiați.

Unul dintre acestea este ”Uniți pentru Ucraina”, unde din oră în oră se înscriu sute de români. Până acum s-au înscris aproximativ 50.000 de persoane.

”Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei. Dragi ucraineni, găsiți ajutor de încredere la românii de aici!”, se precizează în descrierea grupului.

Sunt mii de mesaje în care oamenii își oferă casele pentru familiile refugiaților, dar și patrupedelor. Alți ultilizatori doresc să doneze bani, haine, alimente sau produse de igienă, în timp ce unii se oferă să plătească bilete de avion pentru ca refugiații din Ucraina să ajungă acolo unde doresc. De asemenea, mulți voluntari își pun la bătaie mașinile pentru a merge personal la graniță să-i transporte pe cei în nevoie.

De partea cealaltă, sunt sute de mesaje care cer ajutorul românilor, provenind de la cei care nu au putut încă să părăsească Ucraina sau apropiați de-ai lor. Mulți caută informații despre cum pot ajunge în țara noastră sau modalități de transport.

Acestea sunt doar câteva din mesajele postate în ultima oră:

  • ”Dragii mei , am cunoscut o femeie de origine Ucraineană care locuiește aproape de granița cu Rusia . Are nevoie de ajutor cu transport către o zonă sigură , nu știe să vorbească engleză și nici altă limbă străină . Are o familie numeroasă , copilași , 2 surori , mamă . Vă las numărul ei de telefon poate cineva o poate ajuta cu transport si cele necesare . Numele ei este Milanka”
  • ”Buna ziua, in jurul orei 14 va ajunge in Vama Siret un tânăr, 14 ani. Poate să îl preia cineva și să îl ajute să ajungă la Sibiu, la mătușa sa?”
  • Fundatia Metropolis oferă trei apartamente pentru trei familii refugiate din Ucraina (prioritizam familiile cu copii). Puteți suna sau scrie la 0784409838 și să lăsați datele dumneavoastră. Pașaportul cu dovada părăsirii Ucrainei de la începerea războiului este tot ce aveți nevoie.”
  • ”Suntem studenți în orașul Harkov, există vreo modalitate prin care cineva ne poate duce la granițe sau într-un loc sigur. nu stim ce sa facem! Mulțumesc anticipat!”
  • ”Buna ziua! Daca un grup de persoane/familie isi face drumul catre Bucuresti, ofer cazare, mancare, produse igienice si medicamente pentru 4 persoane in judetul Prahova! Pot ajuta si cu sfaturi legale… „

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati