Românii stau la cozi să își facă pașaport. Cererile au crescut cu aproape 60% de la izbucnirea războiului din Ucraina

În București, cererile pentru paşapoarte au crescut cu aproape 60% din 24 februarie, ziua în care Rusia a atacat Ucraina, potrivit datelor obținute de Libertatea. Situația este similară și în mai multe județe.

„Pe data de 23 februarie, am înregistrat 1.500 de cereri pentru eliberarea pașapoartelor, iar în ultimele zile suntem la o medie de aproximativ 2.600 de solicitări pe zi”, a declarat Directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte București, Claudiu Porojan. Practic, solicitările la nivelul Capitalei au înregistrat o creștere procentuală de 58% în ultimele două săptămâni.

Autoritățile atrag atenția însă că nu doar războiul din Ucraina a dus la creșterea cererii pentru pașapoarte.

„S-au relaxat măsurile și trebuie să ținem cont și de faptul că oamenii nu au mai solicitat pașapoarte în ultimii doi ani de zile la nivelul cu care eram obișnuiți înainte. De exemplu, imediat după starea de urgență, aveam numai câteva zeci sau câteva sute de cereri zilnice”, a explicat Directorul Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte București.

Prefectura Suceava a transmis că Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Suceava a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de solicitări pentru pașaport, marea majoritate fiind pentru copii.

Potrivit autorităților, se înregistrează o medie de 550 de cereri pe zi pentru pașapoarte simple electronice, în comparație cu aproximativ 220 înainte de războiul din Ucraina, adică practic numărul s-a dublat. 60% dintre cereri au fost depuse pentru minori.

Situația este similară și în Brașov. La sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor sunt solicitări la fel de multe ca în lunile de vară, iar pentru programări online sunt locuri disponibile doar de la jumătatea lunii aprilie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati