„Romeo şi Julieta”, spectacol de balet pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti prezintă miercuri, începând cu ora 18,30, spectacolul de balet „Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev. Spectacol în coordonarea artistică a lui Renato Zanella, decorurile poartă semnătura lui Alessandro Camera (Italia), costumele au fost realizate de către Carla Ricotti (Italia), iar light design-ul de Vinicio Cheli (Italia). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Pentru acest spectacol Renato Zanella a venit cu o concepţie modernă, plasând celebra poveste de dragoste într-un context artistic de avangardă, după cum însuşi a mărturist:

„Romeo şi Julieta este povestea nemuritoare a unei iubiri ce are loc într-una dintre cele mai dificile perioade din istorie, în Evul Mediu. Puterea, războiul şi religia par să conspire împotriva purităţii, a simplităţii vieţii şi a libertăţii: care tabără va învinge?
Mă tot gândeam cum poate fi spusă această poveste în ziua de azi, dar nu numai din punctul de vedere al coregrafiei. Mai există această intrigă şi azi? Cum putem explica asemenea dragoste generaţiilor actuale?

Îmi imaginam cum în Verona de azi, un oraş ce păstrează arhitectura şi strălucirea acelor timpuri, totul se întâmplă în continuare între zidurile cetăţii. Shakespeare vedea în aceste ziduri graniţa dintre Rai şi Iad, frumuseţea şi spiritul oraşului l-au inspirat pe scriitor peste măsură. Dar deşi azi pieţele oraşului nu mai au târguri de animale şi nici familiile puternice nu se mai luptă cu spada pe străzi, noua societate a rămas divizată şi competitivă, asemănându-se destul de mult cu situaţia din vremurile descrise de renumitul dramaturg.

Competiţia din ziua de azi se referă la imagine, sporturile practicate, luxul din viaţa fiecăruia, toate acestea traducându-se însă în final tot în putere şi control. Acesta e contextul actual în care trebuie să plasăm povestea imaginată de Shakespeare la 1597, păstrând în acelaşi timp elementele cheie din scenariu: inocenţa şi simplitatea. E clar că personajele poveştii noastre, Romeo şi Julieta, au fost închipuite drept personalităţi puternice, de o educaţie aleasă, inteligenţi, aşadar invidia sau frica de competiţie le vor fi fost necunoscute.

A privi pe cineva în ochi şi a te îndrăgosti fulgerător e ceea ce-şi doreşte toată lumea. Oricine îşi doreşte ca puterea dragostei din acest moment de sublimă inocenţă să aducă pace şi să unească oamenii.. Aşadar întrebarea mea şi provocarea pe care o adresez acum publicului este dacă nu cumva chiar acesta este adevăratul mesaj pe care a vrut sa-l transmită Shakespeare prin această poveste?”

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (program luni – duminică între orele 10,00 – 13,00 şi 14,00 – 19,00).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati