Romfilatelia continuă seria de emisiuni dedicate picturii româneşti şi introduce în circulaţie, miercuri, emisiunea de mărci poştale intitulată „Nuduri în pictura românească”, în care sunt ilustrate opere de acest gen aparţinând lui Theodor Pallady.
Theodor Pallady (1871-1956) a studiat iniţial ingineria la Politehnica din Dresda, dar, îndemnat şi încurajat de cei care i-au recunoscut talentul, s-a îndreptat curând spre artă. A studiat, a lucrat şi a expus mult la Paris, întorcându-se în ţară în 1904. În pictura sa, influenţată de simbolism, nudurile ocupă un loc aparte. Artistul ocoleşte contrastele violente de umbre şi lumini, trasează conturul corpului feminin cu o linie netă şi, mai ales, surprinde tulburător expresiile chipurilor femeilor – concentrate sau destinse, gânditoare, calme, visătoare – care le dezvăluie subtil viaţa interioară.
Pe primul timbru al emisiunii, având valoarea nominală de 2,20 lei, este reprodusă lucrarea „Toujours du Baudelaire”, un omagiu dedicat de Theodor Pallady marelui poet simbolist. Compoziţia este îndrăzneaţă. Pictura înfăţişează două nuduri de tinere femei – prima odihnindu-se pe canapea, iar a doua aşezată pe un covor cu motive geometrice, sprijinindu-se în mâini – într-o ipostază relaxată, pline de senzualitate şi dezinvoltură. Remarcabilă din punct de vedere artistic, lucrarea a fost pictată într-o gamă cromatică bazată pe contrastul cald-rece. Tabloul aparţine Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti.
Al doilea timbru al emisiunii, având valoarea nominală de 3,30 lei, ilustrează tabloul „Femeie nud”. Compoziţia strânge mănunchi, în mijlocul ei, silueta tinerei femei şi buchetul de flori, între care pare că se ţese un tainic dialog. Tonalitatea luminoasă a carnaţiei, ale cărei ecouri se regăsesc în porţelanul vasului, este preţios pusă în valoare de nuanţele întunecate din jurul desenului. Tabloul aparţine Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploieşti.
Tabloul „Femeie pe canapea”, ilustrat pe cel de-al treilea timbru al seriei, cu valoarea nominală de 5 lei, face parte din ciclul de nuduri cu şosete gri şi înfăţişează o tânără femeie culcată pe o canapea, cu capul sprijinit pe braţul acesteia şi un picior îndoit peste faldurile unei draperii verzi. Femeia este surprinsă într-o postură relaxată, care emană senzualitate şi feminitate. Tabloul aparţine Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti.
Pictura intitulată „Nud la mare”, care înfăţişează o tânără femeie aşezată pe plajă, la malul mării, este redată pe ultimul timbru al seriei, având valoarea nominală de 19 lei. Tânăra este redată într-o ipostază destinsă, ţinându-şi palma deasupra ochilor şi scrutând melancolică zarea. Compoziţia este echilibrată, desenul este riguros, iar paleta cromatică este bazată pe contrastul cald-rece. Tabloul aparţine Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti.
Pe cele două plicuri prima zi a emisiunii este reprodusă pictura „Odaliscă”, ce înfăţişează un nud de turcoaică tânără, stând turceşte şi fumând din narghilea. Silueta tinerei, extrem de expresivă, emană senzualitate, feminitate şi dezinvoltură. Din punct de vedere plastic, lucrarea se remarcă printr-un desen riguros, o paletă cromatică bazată pe contrastul de complementaritate roşu-verde, precum şi printr-o compoziţie echilibrată. Tabloul aparţine Muzeului Naţional de Artă al României din Bucureşti.
Emisiunea de mărci poştale „Nuduri în pictura românească” va fi disponibilă începând de miercuri, 25 noiembrie 2020, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul nostru online: http://romfilatelia.ro/store/.
Aceasta este completată de două plicuri „prima zi”, coală de 20 timbre şi minicoală de 4 timbre cu manşetă ilustrată.