Rusia vrea ca statele „neprietenoase” să plătească pentru gaze în ruble. Putin a semnat decretul

Președintele Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care le cere cumpărătorilor străini să plătească ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie sau să își vadă contractele oprite, o mișcare descrisă drept „șantaj” de către statele europene. Mișcarea este o răzbunare față de sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina, potrivit Economedia.

Moscova, care spune că conduce o „operație militară specială” în Ucraina, descrie măsurile occidentale drept un război economic. A face țările occidentale să plătească în ruble ar reduce impactul restricțiilor lor asupra rezervelor valutare ale Rusiei și ar crește valoarea rublei.

Până acum, în acest an, Europa a cheltuit între 200 și 800 de milioane de euro pe zi pe gaz rusesc, transformarea acestora în ruble ar fi un impuls uriaș pentru țară.

Europa depinde foarte mult de Rusia pentru nevoile sale energetice, aproximativ 40% din gazul său provine din țară. Dacă Moscova decide să închidă robinetele, ar putea declanșa lipsuri de aprovizionare, închiderea fabricilor și costurile paralizante ale energiei în regiune.

Germania, cea mai mare economie a Europei, a activat deja un plan de urgență care ar putea însemna raționalizarea energiei în cazul în care aprovizionarea cu gaz scade foarte mult.

Prețurile gazelor din Olanda, reperul european, au atins deja niveluri record în acest an din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, stimulând inflația în regiune și crescând riscul de recesiune.

Până acum, pare puțin probabil ca plățile să se realizeze în ruble. Țările occidentale au spus că această cerere poate ar încălca contracte care pot dura luni pentru fi renegociate.

Ordinul lui Putin face din Gazprombank intermediarul în comerțul cu gaze. Un cumpărător străin este acum obligat să transfere valută într-un cont special, așa-numitul „K”, la creditor. Gazprombank ar cumpăra apoi ruble în numele cumpărătorului de gaz pentru a transfera ruble într-un alt cont special „K”, se precizează în ordin.

Marea Britanie a inclus Gazprombank pe lista sa neagră de companii la începutul acestei luni. Nu a fost inclus în ordinul UE de excludere a unor bănci rusești din sistemul SWIFT.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati