S-a anunţat câştigătorul concursului „Ambasadorii Mediului”: Şcoala Profesională Specială nr 3 din Bucureşti

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost anunţat câştigătorul concursului „Ambasadorii Mediului”. Este vorba despre Şcoala Profesională Specială nr. 3, din sectorul 2, care s-a clasat pe primul loc, cu o medie de 25,6 kg de deşeuri reciclabile colectate separat per elev.
Copiii cu nevoi speciale au reuşit să adune în total peste 5,5 tone de deşeuri din plastic, hârtie şi carton, rezultat pentru care vor fi răsplătiţi cu trei senzori de măsurat calitatea aerului. Aceştia vor fi puşi la dispoziţia şcolii şi instalaţi până la jumătatea acestei luni.

În cadrul proiectului „Ambasadorii Mediului”, 120.000 de elevi din 157 de unităţi de învăţământ primar, gimnazial şi liceal din Bucureşti au colectat separat, timp de trei luni, aproape 100 de tone de deşeuri reciclabile din plastic, hârtie şi carton, la punctele instalate în şcolile lor. Competiţia a fost organizată de Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), un program al Fundaţiei The Institute, la care Primăria Municipiului Bucureşti este partener.

Liliana Fedorca, Director executiv al Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, a explicat de ce proiectul a fost unul foarte reuşit: „Sunt multe proiecte pe colectarea selectivă a deşeurilor, dar acesta are un plus mare pentru că se adresează elevilor. Când avem un proiect educaţional, beneficiile sunt mult mai mari. Copiii noştri sunt practic cei care, la rândul lor, în timp, vor educa alţi copii, în sensul colectării selective a deşeurilor. În viaţă, orice are reuşită şi dă satisfacţie dacă ai o relaţie bună, corectă, indiferent că vorbim de relaţia cu părinţii, cu colegii, cu prietenii, sau chiar cu un obiect, cu un telefon de exemplu. Îţi doreşti un telefon performant ca să facă poze bune, însă trebuie să ai grijă de el. Aşa e şi cu mediul. Întotdeauna o relaţie bună se formează prin reciprocitate. De la mediu aşteptăm să consumăm apă de calitate, să respirăm aer de calitate, dar trebuie să dăm şi noi ceva înapoi – să ne purtăm frumos cu mediul. Asta îi învaţă ‘Ambasadorii Mediului’ pe copii – să aibă o relaţie reciprocă şi corectă cu mediul înconjurător”.

Andrei Borţun, CEO al Fundaţiei The Institute, a precizat că dincolo de reuşita colectării deşeurilor, proiectul a evidenţiat şi schimbarea de comportament: „Cifrele sunt senzaţionale. Însă dincolo de ele, noi am căutat în acest proiect să vedem cum se pot schimba nişte comportamente. Mi se pare foarte important că elevii şi-au manifestat dorinţa de continuare a proiectului, adică să nu se rămână doar la aceste trei luni de competiţie”.

Raul Pop, Director programe Ecoteca, a explicat de ce sunt utile campaniile şi concursurile: „Omul sfinţeşte locul. Lumea în care trăim se schimbă. Copiii sunt cei care vor da piept cu o lume în schimbare şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta. Acum, colectarea separată, în România, dar nu numai, este ca o căruţă împinsă pe deal în sus. Dacă îi dai drumul, pleacă înapoi”.

Cristina Todică, profesor coordonator de proiecte şi programe al Şcolii Profesionale Speciale nr. 3, a dezvăluit secretul reuşitei: „În spatele acestor copii stă o echipă. Noi funcţionăm ca un puzzle, ca un tablou perfect, pentru că toată lumea este implicată. Este pentru prima oară când şcoala noastră câştigă o competiţie de acest fel şi suntem foarte mândri de elevii noştri, cu atât mai mult cu cât ei sunt copii cu nevoi speciale, cu dizabilităţi de intelect, de la forme severe până la cele asociate”.

Locul II în concurs a fost ocupat de Şcoala Gimnazială Sf.Silvestru, cu 14,76 kg/elev colectate, iar locul III de Liceul Bilingv Miguel de Cervantes, cu 12,32 kg/elev.

Clasamentul instituţiilor de învăţământ şi cantitatea de deşeuri colectate în cadrul concursului „Ambasadorii Mediului” pot fi urmărite pe paginile de social media ale ASAP România, www.instagram.com/asap_romania/ şi www.facebook.com/ArmataSelectariiAtenteaPlasticului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati