S-a dus epoca pomenilor electorale în găleți. Partidele oferă acum analize medicale

Urmează un an cu multe runde de alegeri, iar partidele politice au intrat deja în campanie electorală. Deocamdată, una mascată, notează stirileprotv.ro.

Pentru a-și face imagine, politicienii nu mai oferă pixuri, găleți ori geci inscripționate. Ci consultații medicale, în camioane dotate cu aparatură de spital, ochelari sau… meditații, înainte de examenele copiilor.

Iar alegătorii își vor aminti de ele, spun experții în politici publice.

Lângă București, în Ilfov, Consiliul Județean a organizat cabinete oftalmologice în care aproape 1.600 de oameni, cu venituri mai mici de 2.500 de lei, au fost consultați și au putut ridica de la primărie, gratis, ochelari de vedere. Această campanie socială este susținută de o firmă privată. Consiliul județean a alocat însă bani de la buget și pentru altele – sterilizează gratis câini și pisici și oferă câte 3.000 de lei pensionarilor cu venituri mici ca să își repare dinții.

Reporter: Vă va face să vă gândiți că trebuie să rămână în funcție cei care sunt acum?

Alegător: „Nu m-am gândit, dar nu știu ce să zic. Nu pot să spun că sunt obligată că mi-a făcut ochelarii să votez pe … deocamdată mă mai gândesc”

Reporter: Nu veţi fi acuzat că obțineți voturi pentru PNL din banii de la buget?

Hubert Thuma, președinte CJ Ilfov: „Absolut deloc. Mergem în absolut toate localitățile din Ilfov, fie că sunt primari de la PNL fie de la alte formațiuni. Nu există promovare cu sigla cu PNL.”

După același model, liderul din sectorul doi al PSD, Rodica Nassar, a organizat în sediul de partid alte consultații oftalmologice și a adus medici care au măsurat glicemia și tensiunea arterială celor interesați. Totul a fost gratuit, sub sloganul „sănătatea nu are culoare politică”.

Tinerii social-democrații au organizat, pentru al doilea an la rând, meditații pentru copiii care au avut examene în această vară. Filiale din aproape toată țara au alocat bani pentru ca profesori din partid sau voluntari să ofere lecții elevilor în sedii de partid, și chiar într-un autocar. Liderii de la tineret spun că peste 1500 de copii au primit lecții.

Iar partidul condus de George Simion a cumpărat trei camioane pe care le-a amenajat pentru a putea oferi consultații medicale – analize de sânge, monitorizări cardiace, consultații oftalmologice și stomatologice. Totul a costat aproximativ 2 milioane de euro, bani plătiți din fondurile pe care partidul le încasează de la bugetul de stat.

Reporter: Vă așteptați ca oamenii să și voteze AUR, nu?

George Simion, președinte AUR: „Nu neapărat. Oamenii uită, știm că sunt oameni foarte săraci, ajungem la bătrâni uitați de lume, oamenii aceștia sunt foarte vulnerabili în ziua votului. Li se cumpără votul pe zahăr sau pe ulei.”

Autoritatea Electorală Permanentă este cea care supraveghează activitatea partidelor și modul în care acestea cheltuie subvențiile primite de la stat.

Ce spune Autoritatea Electorală Permanentă

Într-un răspuns pentru știrile PRO TV, cei de la Autoritate spun că merg în control doar o dată pe an la partide. Sau atunci când sunt sesizări. Despre modul în care formațiunile parlamentare își fac campanie electorală din bani publici nu au vorbit până acum decât organizațiile neguvernamentale.

La sesizarea făcută de către orice persoană care prezintă dovezi cu privire la nerespectarea prevederilor legale referitoare la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, AEP poate dispune verificarea veniturilor și cheltuielilor partidelor politice” – Biroul de presă al Autorității Electorale Permanente.

Septimius​ Pârvu, expert în politici publice: În perioada electorală, aceste lucruri ar fi restricționate. Da, este o presiune indirectă, nici nu e nevoie să pui sigla partidului pe ele. Oamenii nu uită, știu cine e x y z, eventual țin și conferințe de presă.”

Cei care ar trebui să se asigure că banii de la stat nu se duc pentru acțiuni de campanie electorală sunt însă oficialii de la Autoritatea Electorală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati