S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie

S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie.  Cel mai mare suspans a fost în Capitală, din cauza speculațiilor privind o eventuală retragere a lui Cristian Popescu Piedone. Acesta rămâne însă pe buletinul de vot și va lupta pentru funcția de primar general cu Nicușor Dan, Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

Capitala a fost în centrul atenției în perioada de precampanie, din cauza răsturnării de situație în strategia coaliției de la putere. PSD și PNL au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și i-au aruncat în cursă, ca adversari, pe Gabriela Firea și Sebastian Burduja.

O altă surpriză a fost candidatura lui Cristian Popescu Piedone. În ciuda speculațiilor că se va retrage în favoarea candidatei PSD, Piedone rămâne în cursă.

PSD și PNL vor avea însă candidați comuni la primăriile de sector din București, la Brașov, Bacău și Timișoara.

În ultimul caz, decizia s-a lăsat cu scandal și plecarea din PNL a actualului șef al consiliului județean, Alin Nica. Nemulțumit că liberalii îl susțin pe candidatul PSD Alfred Simonis, Nica va candida pentru un nou mandat din partea Dreptei Unite.

În ciuda acestor scandaluri, analistul Cristian Pîrvulescu anticipează că partidele de la putere vor fi avantajate de comasarea localelor cu parlamentarele.

Opoziția mizează pe primarii din marile orașe care vor să obțină încă un mandat: Nicușor Dan, în Capitală, Dominic Fritz, la Timișoara și Allen Coliban, la Brașov.

Alegerile locale sunt un test electoral pentru AUR. Fără primari în funcție, partidul lui George Simion trebuie să își mobilizeze electoratul că să confirme scorurile mari din sondaje.

Pe 9 iunie, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, românii cu drept de vot își vor alege primarii, consilierii locali și județeni. Alegerile pentru primari se desfășoară într-un singur tur.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati