S-ar putea închide din nou restaurantele din București? Ce spune Ludovic Orban

Comitetele pentru Situații de Urgență din fiecare județ pot decide dacă închid sau nu, din nou, barurile și cafenelele, a spus premierul Ludovic Orban, care a avut joi dimineață o întâlnire cu reprezentanții industriei HORECA.

„Văd priviri nu foarte drăgăstoase de la dumneavoastră, dar să știți că nu am inventat eu Covidul. S-a născut în alte țări”, le-a spus Ludovic Orban, glumind, reprezentanților HoReCa.

Șeful Guvernului spune că se ia în calcul varianta unor măsuri diferențiate în cele 6 sectoare ale Capitalei, în funcţie de numărul de cazuri de infectări cu noul coronavirus.

Problema este că nimeni, acum, nu știe care e populația Bucureștiului. Datele de la Statistică sunt vechi de câțiva ani, scrie Digi24.

Pe de altă parte, potrivit ultimului raport al INSP, din 27 septembrie, realizat pentru 14 zile, în București se înregistra o rată de incidență cumulată de 1,6 cazuri la mia de locuitori. O decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, din 27 august, prevede anumite restricții atunci când incidența cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile este egală sau mai mare cu 1,5 cazuri la mia de locuitori.

Câți locuitori are Bucureștiul?

„N-am trecut de 1,5, nu se raportează la date ale INS, care sunt de acum mai mulţi ani, ci ne raportăm la datele care sunt la Evidenţa Populaţiei. Şi în realitate, ca să vă spun drept, populaţia Bucureştiului e mai mare, nu este nici măcar de 2.200.000”, a declarat joi Ludovic Orban, precizând că în aceste condiții, rata reală de incidență în București ar fi în jur de 1,32.

Ulterior, rata de 1,32 a fost confirmată și de ministrul sănătății, Nelu Tătaru.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a recunoscut că există „o anumită îngrijorare” în legătură cu restaurantele.

„Deciziile se iau la nivel județean sau în cazul Bucureștiului, la nivel municipal. E în discuție și să facem o evaluare, să facem o diferențiere pe sectoare”, a spus premierul. El a precizat că atunci când se face o asemenea analiză nu se iau în calcul focarele din spitale sau cămine.

„Acuma, trebuie să vă spun că în anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, nu neapărat mersul la restaurant în condiţii normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele, nunţi, botezuri, pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile”, a spus Orban, joi, la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii. El a reluat afirmaţiile şi în declaraţiile de presă făcute ulterior.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati