Salubrizare 5: Deșeurile din produse electronice, sortate în mai multe grupe de colectare, astfel încât să poate fi eficientizat procesul de reciclare

Primăria Sectorului 5 face un apel către locuitori pentru a recicla corespunzător aparatura electronică și electrocasnică, dar și alte obiecte. Astfel, deșeurile din produse electrice și electronice sunt sortate în mai multe grupe de colectare, astfel încât să poate fi eficientizat procesul de reciclare și manipulare, precizează Salubrizare 5 într-o postare pe Facebook.

  • ”Deșeurile din produse electrice și electronice sunt sortate în mai multe grupe de colectare, astfel încât să poate fi eficientizat procesul de reciclare și manipulare. Astfel, electronicele și electrocasnicele de mari dimensiuni și aparatura care funcționează cu baterie sunt separate de cele mici pentru ca acestea din urmă să nu fie deteriorate.”, arată Salubrizare 5.

Potrivit sursei citate, electrocasnicele precum frigiderele sunt procesate separat, datorită CFC-urilor conținute adesea în ele. În acest caz, pentru reciclare, amestecul de agent frigorific și ulei este aspirat din circuitul de răcire al frigiderului, carcasa este mărunțită, iar gazele din izolația carcasei (inclusiv CFC) sunt aspirate și apoi eliminate inofensiv.

  • La fel este și în cazul lămpilor cu descărcare în gaz care sunt colectate separat din cauza conținutului de mercur. Lămpile fluorescente (cele care economisesc energie) sunt, de regulă, mărunțite și ulterior supuse unui proces umed sau uscat, în timpul căruia mercurul este aspirat, trecut prin filtre de cărbune activ și apoi adăugat în nămolul de sedimente. Acest procedeu complex permite recuperarea mercurului și protejarea mediului.

În ceea ce privește reciclarea calculatoarele, televizoarelor sau ecranelor de computer, acestea sunt dezasamblate manual pentru a separa componentele ce conțin agenți poluanți (condensator, baterie etc.) și a salva piesele care pot fi reutilizate pentru alte produse similare. Cele mai comune substanțe poluante întâlnite în cazul acestui tip de deșeu îl reprezintă mercurul și plumbul.

  • ”Procesele de separare automată pentru separarea componentelor care conțin poluanți și materialele reciclabile sunt realizate ulterior pentru a asigura trasabilitatea deșeurilor rezultate din produse electronice și electrocasnice. Această etapa a procesului de reciclare produce multe tipuri diferite de material sortat.”, notează Salubrizare 5.

Astfel, metalele recuperate precum fierul, oțelul, cuprul, aluminiul și bronzul sunt topite pentru a produce noi metale, mufele cu contacte placate cu aur sunt trimise către turnătorii de cupru care sunt specializate în recuperarea metalelor prețioase și speciale.

  • Și da, ca în cazul multor produse, plasticul sortat din DEEE-uri are dublă destinație, fie este refolosit, fie este reciclat, conchide sursa citata.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati