Salubrizare Sector 5 SA – detalii despre categoriile de deșeuri și reciclarea lor

Deşeul este orice substanţă sau obiect pe care deţinătorul îl aruncă ori are intenţia sau obligaţia să îl arunce, precizează Salubrizare Sector 5 SA, intr-o postare pe pagina oficială de facebook.

„Deșeuri municipale sunt deșeurile menajere și alte tipuri de deșeuri, care prin natură sau compoziție sunt similare cu deșeurile menajere.

Deșeurile menajere sunt deșeurile provenite din activități casnice.

Deșeuri asimilabile celor menajere = deșeurile provenite din industrie, din comerț, din sectorul public sau administrativ, care prezintă compoziție și proprietăți similare cu deșeurile menajere și care sunt colectate, transportate, prelucrate și depozitate împreună cu acestea.

Conform Listei Europene a deșeurilor (Decizia 2000/532/CE) și HG 856/2002 privind evidența gestiunii deșeurilor și aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase cu modificările și completările ulterioare, deșeurile sunt clasificate după sursa de generare și pot fi deșeuri periculoase și deșeuri nepericuloase.

Lista Europeană a deșeurilor cuprinde:

• 20 categorii de deșeuri;

• 839 coduri de deșeuri din care 405 sunt deșeuri periculoase”, a scris Salubrizare Sector 5 SA, pe Facebook.

Serviciul de salubrizare din Sectorul 5 mai spune că Directiva UE privind deşeurile de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice – DEEE, transpusă în legislaţia română prin OUG 5/2015, la art.10, alin. 2, obligă autorităţile publice locale să colecteze separat #DEEE de la gospodăriile particulare.

Punctele de colectare sunt dotate cu containere speciale, în care cetăţenii pot depune următoarele tipuri de deşeuri de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice:

– aparate de uz casnic de mari dimensiuni;

– aparate de uz casnic de mici dimensiuni;

– echipamente informatice şi de telecomunicaţii;

– echipamente de larg consum;

– echipamente de iluminat:

– unelte electrice şi electronice (cu excepţia celor industriale fixe de mari dimensiuni);

– jucării, echipamente sportive şi de agrement;

– dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate);

– instrumente de supraveghere şi control;

– distribuitoare automate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati