Salvați Copiii deschide grădinițe estivale pentru copiii din medii defavorizate

Salvați Copiii deschide ușa grădiniței estivale pentru 600 de copii din medii sociale vulnerabile. Ultimele date furnizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale arată că procentul copiilor cu vârstă între 3-5 ani înscriși în învățământul preșcolar a fost de 81,9%, pentru anul școlar 2017-2018. Este vorba de o diferența de peste 10 puncte procentuale între mediul rural și urban.

De asemenea, ingrijorătoare este discrepanța dintre rata oficială de înscriere și procentul copiilor care participa efectiv la acest nivel esențial al educației – doar 59,8% pentru anul 2017, conform datelor EU-SILC.

Această discrepanța ne arată că o parte semnificativă dintre copiii cu vârstă educației preșcolare (3-5 ani) sunt înscriși în mod formal la grădiniță, dar nu o frecventează și nu dobândesc cunoștințele și abilitățile fără de care integrarea în școală este foarte dificilă.

Echitatea în educație, decalajul dintre mediul rural și urban și incluziunea școlară a copiilor romi rămân vulnerabilități ale României. Comisia Europeană amintește1 că România a adoptat, în 2016, un pachet legislativ anti-segregare, care privește deopotrivă incluziunea egală a copiilor romi, precum și a celor cu dizabilități și a celor proveniți din medii sociale defavorizate, inclusiv mediul rural.

Astfel, copiii romi sunt într-un risc crescut de a fi lăsați în afară sistemului educațional, iar procentul mic al celor care frecventează grădinița este îngrijorător: 38% (FRA 2016). Mai mult, datele Comisiei Europene2 arată că rată de părăsire timpurie a școlii, pentru anul 2017, a fost de 18,1% la nivel național, ea ajungând la 77%, raportat la copii romi.

Dintre cei 1.000 de copii care au frecventat în 2018 grădinițele estivale Salvați Copiii, 90% au avut rezultate bune și foarte bune. În total, în cei 19 ani de grădinițe estivale, peste 8.000 de copii au fost incluși în programele grădinițelor estivale.

Grădinițe estivale pentru copiii din medii defavorizate – LISTA COMPLETA

În 2019, școlile care și-au deschis porțile pentru programul grădinițelor estivale sunt: Școala Gimnazială nr. 127 din București, Școala Gimnazială Prejmer /Brașov, Școala Gimnazială Viștea de Jos/ Brașov, Școala Gimnazială nr. 7 Reșița/Caraș- Severin, Școala Gimnazială nr. 31 Constanța și Școala Gimnazială nr. 1 Mangalia/ Constanța, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova/Dolj, Școala Gimnazială nr. 1 Lupeni și Centrul de zi Salvați Copiii Petrila/Hunedoara, Școala Gimnazială Ion Neculce Iași, Școala Gimnazială Ion Chinezu / San’ Ana de Mureș, Școala Gimnazială Bahnea și Școala Gimnazială Idiciu /Mureș, Școala Gimnazială Gheorghe Ghica/Suceava, Școala Gimnazială nr. 1 și Școala Gimnazială nr. 25 Timișoara.

1 https://ec.europa.eu/românia/sites/românia/files/docs/monitor_educatie_si_formare_2018_volum_2.pdf

2 Comisia Europeană, Raport de țară România, 2019

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati