O mamă, un copil şi o valiză: Mamele şi copiii din Ucraina au nevoie de sprijin, la punctele de frontieră şi în centrele de refugiaţi. Salvați Copii spune povestea Taniei.
Tania are 23 de ani, iar fetiţa ei un an şi jumătate. A reuşit să fugă din Odessa şi a ajuns la Isaccea însoţită de mama soţului; soţul a rămas să lupte. Vrea să ajungă în Portugalia,, unde o aşteaptă prieteni de familie. În cuvintele ei, „Doi părinţi, un copil şi o valiză. Acum am rămas doar noi două”. Crede că ţara ei nu va fi învinsă.
Salvaţi Copiii România şi-a consolidat echipa de psihologi, pentru a acorda asistenţă psiho-emoţională copiilor refugiaţi din Ucraina şi mamelor lor. Organizaţia evaluează pe teren nevoile şi acordă asistenţă umanitară, de la caz la caz, la nouă puncte de frontieră: Isaccea, Siret, Halmeu, Sighetu-Marmaţiei, Giurgiuleşti, Rădăuţi Prut, Mihăileni, Sculeni şi Albiţa. De asemenea, asigură suport pentru copiii şi familiile lor ajunşi în centrele pentru solicitanţi de azil din Rădăuţi, Galaţi, Şomcuta Mare, Timişoara şi Bucureşti – produse pentru bebeluşi, produse de igienă personală, alimente, jucării, haine şi încălţăminte, precum şi asistenţă juridică.
Isaccea – Pentru că ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spaţiu de tipul Mama şi copilul.
Siret – Salvaţi Copiii a acordat asistenţă umanitară copiilor refugiaţi şi a amenajat un spaţiu prietenos pentru copii.
Nevoi identificate la frontieră, de echipele Salvaţi Copiii România:
Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuşi, cartele telefonice, încărcătoare externe, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.
Ce pot face cei care vor să ajute:
Să sprijine programul de asistenţă umanitară printr-o donaţie AICI sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donaţie singulară de 2 euro;
Să rămână empatic şi solidar, contează pentru noi!
Servicii oferite de Salvati Copiii pentru migranţi
În 2021, Salvaţi Copiii a acordat o atenţie deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinţilor şi adulţilor vulnerabili solicitanţi de azil sau beneficiari ai protecţiei internaţionale. În contextul creşterii numărului minorilor neînsoţiţi (2.174), intervenţia Salvaţi Copiii s-a concentrat pe asigurarea nevoilor de bază la momentul sosirii pe teritoriul României. 1.190 de copii şi 571 de adulţi au primit ajutor în Centrele Regionale de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara.
Au fost desfăşurate activităţi de asistenţă socială, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de bază, consiliere socială şi informare. De asemenea, a fost oferit sprijin educaţional pentru copii, în vederea asigurării accesului echitabil la educaţie. Au fost distribuite pachete cu materiale educaţionale şi recreative pentru copii, precum şi pachete cu produse sanitare, îmbrăcăminte şi alimente.
Astfel, numai în 2021, 1.020 de copii (dintre care 230 de minori neînsoţiţi) şi 352 de adulţi au beneficiat de informare, iar 1.190 de copii şi 571 de adulţi au beneficiat de suport material pentru asigurarea nevoilor de bază la momentul sosirii în centre. Am oferit asistenţă în vederea accesării serviciilor sociale pentru 1.020 copii şi 352 de adulţi (consiliere, acompaniere, depunere dosare sociale, alocaţii, acte stare civilă, dosare de handicap etc.). Am colaborat cu unităţile medicale din centrele de cazare şi am organizat sesiuni de informare pentru prevenirea răspândirii COVID-19, distribuind, totodată, pachete cu produse sanitare.
Persoană de contact: Lavinia Varodi, Coordonator program
lavinia.varodi@salvaticopiii.ro, + 40 721 329 101