În România rata mortalităţii infantile este una dintre cele mai mari la nivel european. Accesul viitoarelor mame la servicii de prevenţie este limitat, inechitabil şi neuniform din punct de vedere al calităţii serviciilor. În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii, în condiţiile în care doar 47% din localităţi au suficienţi medici de familie şi 328 de comune nu au medic de familie.
Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, iar numărul de medici de familie scade constant în rural. Cheltuielile alocate pentru asistenţa medicală preventivă sunt reduse, iar dotarea cu echipamente terapeutice şi de diagnostic este una dintre cele mai deficitare din Uniunea Europeană.
Proiectul „Primul pas spre sănătate” va facilita accesul la servicii medicale şi sociale de calitate pentru 3.000 de gravide şi copii cu vârsta între 0 şi 5 ani, prin intermediul echipelor integrate de specialişti, cu scopul de a reduce mortalitatea infantilă. În acelaşi timp, va creşte gradul de informare a gravidelor şi mamelor tinere în legătură cu importanţa controalelor medicale pre şi post-partum, precum şi a controalelor medicale pentru copii.
Sprijinul se va îndrepta către gravidele şi copiii care provin din familii numeroase, cu venituri foarte mici, care nu au acces la servicii şi programe de educaţie şi de sănătate, din comunităţi defavorizate, din judeţele: Argeş, Braşov, Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Timiş, Tulcea şi Vaslui. Cabinetele de familie au fost selectate astfel încât medicii de familie să ofere un spectru mai larg de intervenţii medicale, inclusiv servicii medicale în domeniul ecografiei.
„În zonele rurale, existenţa medicului de familie şi a unui cabinet medical este singura şansă pentru a primi tratamente la timp. Având în vedere numărul mic de medici de familie în zonele rurale, aceştia sunt nevoiţi să asiste persoane de toate vârstele, de la nou-născuţi până la persoane vârstnice, femei însărcinate, persoane cu nevoi speciale, sau cu posibilităţi materiale şi financiare insuficiente unui nivel de viaţă decent. Existenţa unui cabinet de medicină de familie în zonele rurale defavorizate, dotat cu echipamente medicale necesare efectuării examinării medicale de bază şi oferirii de tratament, constituie o garanţie şi o necesitate pentru asigurarea sănătăţii populaţiei. Problemele familiilor care trăiesc în comunităţile rurale dezavantajate pot fi ameliorate semnificativ prin implicarea unei echipe de profesionişti din domeniile social, medical şi educaţional, care să asigure o intervenţie integrată şi personalizată, să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui beneficiar şi să creeze o punte de legătură între domeniul medical şi persoanele vulnerabile”, explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
„Monitorizarea sarcinii este esenţială pentru prevenirea şi limitarea complicaţiilor post natale şi ajută la limitarea cheltuielilor ulterioare. Ne alăturăm Organizaţiei Salvaţi Copiii cu scopul de a susţine sănătatea timpurie în comunităţile dezavantajate, în vederea reducerii mortalităţii infantile în România. De asemenea, iniţiativa noastră de dotare a cabinetelor de familie reprezintă o oportunitate de a contribui la îmbunătăţirea condiţiilor profesionale şi pentru medicii din aceste comunităţi.”, a declarat Ana Maria Mihăescu, Preşedinta Fundaţiei OMV Petrom.
Echipa Salvaţi Copiii România, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenţi sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o reţea de incluziune socială şi combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaţionale) la nivel local, astfel ajutând la creşterea accesului la servicii sustenabile şi de calitate pentru mame, gravide, gravide minore şi copii până în 5 ani. Până în prezent, Salvaţi Copiii România a lucrat în 20 de judeţe, în 70 de comunităţi rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide şi copii până în 5 ani.
Context:
* Rata mortalităţii infantile din România este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.
* În 2019, 27% din femeile gravide nu au beneficiat de niciun consult pe parcursul sarcinii.
* Există o proporţie ridicată a naşterilor la vârste minore, 1 din 10 naşteri şi unul din 10 avorturi s-au înregistrat la grupa de vârstă 12-19 ani.
* Principalele motive pentru care gravidele vulnerabile nu accesează serviciile medicale în timpul sarcinii sunt: lipsa resurselor, lipsa informaţiilor, distanţele mari faţă de primul spital. Fetele care nasc la vârste mici se confruntă cu probleme de sănătate în timpul sarcinii şi după naştere: tensiune arterială mare, anemie, naştere prematură, greutate mică la naştere a bebeluşului, depresie post-partum. Multe fete şi femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie atât în timpul sarcinii, cât şi în ceea ce priveşte situaţia copiilor, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţă şi monitorizare adecvată.