Șapte elevi din București au câștigat concursul ImagineEU organizat de Comisia Europeană

Comisia Europeană a decernat premiile câștigătorilor concursului „ImagineEU” pentru școlile din învățământul secundar. Trei echipe din Franța, Italia și România au fost onorate în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul central al Comisiei Europene.

Concursul de videoclipuri ImagineEU a făcut apel la tinerii europeni să exerseze ce înseamnă a fi un cetățean al UE activ.

Participanții au fost invitați să se gândească la idei concrete care ar putea fi benefice cetățenilor din întreaga UE, reflectând esența Inițiativei cetățenești europene.  Concursul a stârnit mult interes din partea elevilor din întreaga UE: în total, au fost înscrise peste 400 de videoclipuri, cu elevi (din ultimii doi ani de învățământ secundar) din întreaga UE.

Una dintre cele trei echipe câștigătoare este alcătuită din 7 elevi de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București și propune „Platforma clubului de dezbatere rEUniON” – un mediu structurat destinat discuțiilor informate cu privire la Uniunea Europeană, promovând o înțelegere mai aprofundată a politicilor, provocărilor și impactului acesteia.

Potrivit echipei câștigătoare din România, „ideea concursului ImagineEU ne-a atras din prima clipă! Echipa noastră «ICHB salută EPAS» a fost interesată dintotdeauna de dezbateri, considerând că «cuvintele sunt realmente cea mai bună armă a noastră».  Conceptul nostru și videoclipul câștigător, Platforma clubului de dezbatere rEUniON, este mai mult decât o idee. Este o credință care trebuie transformată în realitate. Știm că putem face acest lucru cu sprijinul Uniunii Europene. Vrem să felicităm toate echipele participante pentru efortul lor deosebit pe tot parcursul primei și celei de-a doua etape a acestui concurs european și le invităm să se alăture Platformei rEUniON încă din momentul în care aceasta va fi lansată.  Suntem mândri că suntem europeni și știm că, fără îndoială, comunicarea internațională în rândul tuturor elevilor europeni este cea mai bună cale de urmat, către o Uniune Europeană echilibrată, sigură și unită.”

Cele trei videoclipuri câștigătoare au fost selectate de un juriu, în urma unei runde inițiale de vot public prin care s-au stabilit primele 50 de videoclipuri. Cele trei echipe, însoțite de profesorii lor, participă la o excursie de studiu de trei zile la Bruxelles, unde au șansa de a afla mai multe despre funcționarea UE și despre rolul diferitelor instituții ale UE.

Vicepreședinta Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, a spus:

„M-au impresionat mult creativitatea și entuziasmul elevilor pentru proiectul european. Cu astfel de cetățeni implicați, sunt convinsă că Uniunea Europeană va fi pe mâini bune în viitor.

Concursul „ImagineEU” este inspirat de Inițiativa cetățenească europeană – instrument unic care permite cetățenilor UE să participe la elaborarea politicilor europene.

Am invitat adolescenții să se pună în locul responsabililor cu elaborarea politicilor UE și să propună idei benefice pentru întregul spațiu comunitar. Invitația a fost întâmpinată cu mult interes din partea școlilor din UE, peste așteptările noastre. Astfel, am primit peste 400 de contribuții, cu o gamă largă de idei de acțiune la nivelul UE. Multe dintre idei sunt o reacție la provocările cu care tinerii și, de fapt, noi toți, ne confruntăm în fiecare zi. De la protejarea mediului înconjurător, integrarea emigranților, reglementarea inteligenței artificiale, până la adaptarea sistemelor educaționale la problemele actuale globale. Doresc să mulțumesc profesorilor acestor elevi care i-au sprijinit să participe la acest concurs și i-au încurajat să gândească la scară mare”.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati