Șapte operații de transplant la București. Organele au fost donate de familia unei femei în moarte cerebrală

Medicii de la Spitalul Elias au prelevat, duminică, organele unei femei de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală, iar șapte persoane au beneficiat de transplantul autorizat de către familia femeii. Este a 41-a prelevare de organe în 2024 realizată la nivel național și a treia la Spitalul Elias, transmite HotNews.ro.

„Echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgență Elias, formată din doamna Dr. Ioana Popescu Garotescu – coordonator intraspitalicesc de transplant și Dr. Andreea Stroi – KDP, Dr. Vulpe Gabriela – neurolog și echipa de rezidenți dedicați compusă din dr. Cristina Rusu, dr. Matei Neicutescu, și dr. Liviu Butaliu, a făcut posibil ca gestul familiei unei paciente în vârstă de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală să nu fie în zadar și o minune să se petreacă pentru alți semeni aflați în cumpănă”, se spune pe pagina de Facebook a Agenției Naționale de Transplant.

În majoritatea cazurilor, viața pacienților cărora li s-a transplantat un organ sau altul depindea de această operație. „Astfel, firul vieții a fost reînnodat pentru o pacientă critică de 45 de ani datorită intervenției de transplant de plâmăn realizată de echipa de profesioniști a Spitalului Sfânta Maria”, anunță ANT.

Ficatul a fost folosit pentru a salva două vieți: o pacientă de 35 de ani internată la Institutul Clinic Fundeni și un copil de 13 ani care suferea de o boală congenitală foarte gravă, dar care a primit jumătatea stângă a ficatului la Spitalul Grigore Alexandrescu.

În același timp, echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni aduceau șansa la o viață normală pentru alți doi pacienți în vârstă de 16 și 58 de ani compatibili cu grefele. Cele 2 intrevenții de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gîngu, cu suportul ATI – Dr. Liliana Domnișor.

În fine, transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București de către echipele coordonate de Prof. Marian Burcea și Dr. Valentin Dinu.

„Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor”, se mai spune în postarea ANT.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati