Plenul Camerei Deputaţilor a votat, luni, cu 174 pentru, 81 impotrivă, 17 abţineri şi doi care nu votează, proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale, după punerea în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi cu observaţiile Comisiei Europene. În plen, liderul USR Cătălin Drulă a declarat că această lege este legea menţinerii pensiilor speciale şi că majoritatea şi-a bătut joc, fiind cea mai sfidătoare formă a proiectului de până acum. În replică, liberalul Florin Roman i-a acuzat pe cei de la USR de ipocrizie, iar preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, a arătat că prin această lege „vor fi mai puţin nesimţite aceste pensii speciale”. Camera Deputaților este cameră decizională, potrivit digi24.
Preşedintele comisiei de muncă, Adrian Solomon, a anunţat în plen că proiectul de lege a primit raport de admitere în trei comisii de specialitate, cu amendamente.
Cătălin Drulă, liderul USR, a afirmat în plen că este încă un moment ruşinos pentru Parlament şi al democraţiei româneşti post-decembriste, potrivit News.ro.
„Această lege împotriva căreia numai USR va vota este legea menţinerii pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer, care macină solidaritatea, dreptatea, echitatea din societate”, a spus Drulă în plen, el precizând că guvernul vrea să crească taxele pentru a plăti aceste pensii speciale care au ajuns la 13 miliarde de lei”. „Cifrele sunt ameţitoare pentru pensionarul de rând. Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului şi al PNL, antiliberalul Ciucă ia 18.000 de lei pensie specială pe lună. Aţi avut o obligaţie în PNRR, să treceţi aceste pensii la cel mai firesc şi normal principiu din lume, cel am contributivităţii, la cât ai muncit, atât să primeşti, la fel cum primesc 95% din români. Şi v-aţi bătut joc, această ultimă formă a legii este cea mai sfidătoare de până acum”, a spus liderul USR.
El a precizat că nu numai că îi asigură pe cei care au acum pensiile speciale că nu li se întâmplă nimic, dar „peste 40 de ani de acum încolo nu vor mai fi pensii speciale, conform acestei legi”.
„Cresc chiar privilegiile faţă de acest moment, aţi introdus acolo şi sporurile nepermanente, totul pentru clientela de partid şi nimic pentru oameni”, a mai afirmat Drulă.
„Aveţi o clientelă care sufocă acest stat, oameni care iau zeci de mii de lei, cifre ameţitoare”, a arătat Cătălin Drulă, el precizând că Florin Georgescu, viceguvernator BNR, ia 70.000 de lei pe lună. (..) Săptămâna trecută aţi mai trimis un performer de aici, domnul Pavel Popescu, a cărui demisie am auzit-o, să ia 9.500 de euro în mână pe lună. Este sfidarea acestei ţări”, a arătat Drulă.
Deputatul PNL Florin Roman i-a acuzat pe cei de la Opoziţie că sunt ”ipocriţi”. „Vă întreb, nu aţi votat voi pensiile speciale la cei de la Consiliul Concurenţei, cei de la USR? Şi acum veniţi şi spuneţi că nu vreţi pensii speciale? Păi voi le-aţi votat”, a spus Roman.
„Nu fiţi ipocriţi, stimaţi colegi, pentru că sunteţi la fel de vinovaţi, voi, cei noi, ca şi cei pe care îi acuzaţi că sunt la fel de 30 de ani”, a completat el. „Ceea ce au încercat azi cei de la USR, ca să înţeleagă toată lumea, pe tehnică legislativă, prin ceea ce au depus în comisii ei nu vor să se schimbe nimic, ei vor ca să rămână la fel, pentru că acele amendamente, dacă ar fi fost adoptate, am fi avut o lege neconstituţională şi concluzia este ăc nu s-ar fi schimbat nimic”, a spus el.