Scandal pe Aeroportul Otopeni; Ce explicaţii are ministrul Bode

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a explicat joi situaţia de pe Aeroportul Henri Coandă, unde zeci de români nu au fost lăsaţi să urce într-o aeronava Tarom spre Spania, după ce a avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban pe această temă.

Am participat la o întâlnire cu domnul prim-ministru şi am fost informat în legătură cu această situaţie. O să vă spun următorul lucru, noi, prin reglementările aduse în atenţia opiniei publice şi adoptate de către guvern pentru starea de alertă am spus foarte clar: în continuare menţinem suspendate zborurile înspre şi dinspre ţările considerate în zone roşii, inclusiv Spania, însă am introdus şi câteva excepţii. (..) Acum, concret, pe Otopeni s-a întâmplat următorul lucru: sunt două zboruri programate către Spania pentru a aduce în ţară muncitori sezonieri, celor cărora li s-au încheiat sau au încetat contractele de muncă în Spania, a declarat Bode la Realitatea Plus.

El a precizat că sunt două aeronave Tarom care vin din Spania la capacitate maximă, aducând muncitori sezonieri în România.

Bode transporturiPentru că am avut solicitări să transportăm din România în Spania cu aceste aeronavei care merg, aeronave charter merg special, dedicate pentru muncitorii sezonieri, Tarom a înregistrat 110 solicitări pentru a-i transporta din România pe aceşti cetăţeni în Spania, către cele două destinaţii, Barcelona şi Madrid. În aceste condiţii, 33 dintre aceştia nu îndeplineau niciuna din condiţiile de excepţie impuse de legislaţia românească şi, mai clar, erau rezidenţi în Spania. Pentru cei 33 de rezidenţi Tarom a făcut, a adresat o solicitare către Autoritatea Aeronautică Civilă Română, către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, printr-un ordin de comandat, domnul Arafat, în minutele următoare, va aproba această solicitare şi cele două zboruri cu 50, respectiv 60 de pasageri la bord vor pleca spre Spania, a afirmat ministrul.

El a arătat că nu se face îmbarcarea fără a se verifica respectarea tuturor normelor de siguranţă sanitară şi obligaţiile operatorului.

Cetăţenii au avut posibilitatea în sistem electronic să-şi facă aceste rezervări, însă în momentul în care au fost verificate toate documentele, inclusiv contractul de muncă, dacă au sau nu contract de muncă sezonier în Spania, s-a constatat pentru 33 din cei 110 că au doar rezidenţă şi atunci pentru ei se emite acel document legal, oficial al statului român pentru a le permite îmbarcarea şi decolarea spre Spania”, a susţunut Bode.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati