Schimbări în denumirile străzilor din Capitală. Unde va apărea Piața Ion Rațiu

Spaţiul situat la intersecţia străzii Ion Brezoianu cu George Vraca şi Matei Millo va purta denumirea de Piaţa Ion Raţiu, iar Bulevardul Vasile Milea va fi redenumit în două secţiuni: bulevardul Doina Cornea şi General Paul Teodorescu, după ce Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat în şedinţa de miercuri două proiecte de hotărâre.

În ceea ce privește Piața Ion Rațiu, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 34 de voturi ‘pentru’, 8 ‘împotrivă’ şi 10 abţineri.

Consilierul municipal USR PLUS Nicorel Nicorescu a spus că grupul politic pe care-l reprezintă susţine acest proiect, prin care se aduce un omagiu omului politic Ion Raţiu, membru marcant al PNŢCD.

„Lupta acestuia în perioada instaurării comunismului, perioada sa de detenţie şi activitatea din anii de imediat de după Revoluţie au adus un beneficiu enorm României pentru păstrarea şi reinstaurarea democraţiei. În acest moment, piaţa propusă este neamenajată şi e, în fapt, o parcare haotică. Aceasta are nevoie de reconfigurare şi amenajare pentru a deveni un adevărat simbol al democraţiei în Bucureşti”, a spus Nicorel Nicorescu, potrivit Agerpres.

Bulevardul Vasile Milea, redenumit în două secţiuni: bulevardul Doina Cornea şi General Paul Teodorescu

În același timp, o parte din bulevardul Vasile Milea, de la intersecţia cu Splaiul Independenţei până la cea cu bulevardul Iuliu Maniu, va purta numele Doina Cornea, potrivit unei hotărâri aprobate în şedinţa Consiliului General al Capitalei de miercuri.

De asemenea, hotărârea – adoptată cu 33 de voturi ‘pentru’, 9 ‘împotrivă’ şi 12 abţineri – prevede că porţiunea de la intersecţia cu bulevardul Iuliu Maniu până la cea cu bulevardul Drumul Taberei se va numi General Paul Teodorescu.

„La 31 de ani de la eliberarea de comunism, societatea românească are nevoie mai mult decât oricând de o clarificare a locului şi rolului actorilor implicaţi în Revoluţia din 1989. Însă contribuţia fiecăruia dintre aceştia la succesul Revoluţiei din decembrie 1989 şi, mai ales, la încercarea de înăbuşire a acesteia trebuie clarificată de istorici şi, după caz, de justiţie. Până la elucidarea tuturor acestor aspecte, cetăţenii municipiului Bucureşti au dreptul ca un bulevard important din Capitală să nu poarte numele unui personaj controversat, ultimul ministru comunist al apărării, cel care a ordonat reprimarea manifestanţilor din municipiul Timişoara în 17 decembrie 1989 şi a celor din municipiul Bucureşti în 21 decembrie 1989”, se arată în referatul de aprobare, potrivit Agerpres.

Consilierul municipal Cătălin Deaconescu (PNL), iniţiator al proiectului, apreciază că acordarea denumirii bulevardul Doinea Cornea unui segment din bulevardul Vasile Milea reprezintă o reparaţie morală pentru cei care s-au opus regimului comunist şi au avut de suferit pentru această atitudine. Se mai arată că segmentul propus să poarte denumirea de bulevardul Paul Teodorescu trece prin faţa sediului Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, unitate emblematică a Armatei Române, şi se termină în faţa Statului Major al Forţelor Terestre.

„Generalul Paul Teodorescu, absolvent al Şcolii Speciale Militare de la Saint-Cyr, a ocupat între anii 1935 şi 1940 funcţii importante în stat, precum cele de comandant al Academiei Militare, subsecretar de stat, secretar de stat sau ministru al Aerului şi Marinei. După 1945, regimul comunist l-a deposedat de bunurile sale şi l-a obligat la zece ani de muncă silnică la Canal”, menţionează documentul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati