Școală din București, acuzată că a cerut părinților să semneze un document prin care se angajau „să nu denigreze instituția în media sau în comunitate

Acuzații grave la adresa conducerii școlii Nicolae Titulescu din București, după ce părinţii au fost puși să semneze un document prin care se angajează că nu vor denigra instituţia. Părinții amenință că vor sesiza inspectoratul școlar, relatează antena3.ro.

Prevederile reclamate de părinți reprezintă o modificare la modelul de contract educațional inclus în noul Regulament de organizare și funcționare a unităților de învățământ.

Regulamentul nu mai menționează explicit, ca în precedentul ROFUIP, din 2020, că documentul poate fi modificat și “particularizat” la nivelul școlilor. Pe de altă parte, astfel de modificări în sens de “particularizare” sunt permise de Legea educației naționale.

În noul regulament sunt menţionate proceduri prin care “situațiile conflictuale” trebuie discutate de părinte întâi în școală, dar numai în cazul în care este implicat propriul copil.

Nu specifică, totuşi, alte obligații ale părinților, cum ar fi în cazul constatării unor nereguli în care nu este implicat în mod necesar propriul copil.

Directoarea Școlii Gimnaziale Nicolae Titulescu, Iudita Popteanu, a admis existența acestor prevederi în contract. Întrebată de Edupedu în legătură cu temeiul schimbărilor, ea a spus că „am discutat în Consiliul de Administrație și ne-am gândit că este bine”.

Părintele care a atras atenţia asupra regulamentului consideră că „denigrarea în media pare o reminiscenţă din perioadele autoritare”.

„Orice contact cu presa care nu e pe placul conducerii poate fi etichetat ca denigrare. De multe ori, singura cale de îndreptare rapidă a unor anomalii care apar în școlile de la noi este, din nefericire, mediatizarea acelor cazuri.”, spune acesta.

Ce prevede contractul educațional dintre părinți și școală

Pe lângă prevederile din modelul de contract stabilit prin ROFUIP în varianta adoptată în vară, Școala Nicolae Titulescu, din Sectorul 1, a inclus, în contractul educațional, adăugiri. Astfel, apar trei elemente noi în lista de obligații ale părinților:

h) să nu denigreze instituția de învățământ în media sau comunitate. Orice conflict sau nemulțumire se rezolvă în interiorul școlii cu conducerea și personalul angajat.

i) să promoveze imaginea școlii în comunitate;

j) să sprijine școala în toate activitățile educative cu elevii;”

Întrebată de Edupedu care este temeiul legal al acestor schimbări, directoarea nu a menționat prevederi legale sau procedurale, făcând trimitere doar la o decizie a consiliului de administrație.

„Eu am discutat prin Consiliul de Administrație și am ajuns la această hotărâre ca, dacă tot vin la școala noastră, să vorbească frumos despre noi. Dacă sunt nemulțumiți, să ne spună nouă.”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati