Școală Meserie Viitor – CJ Ilfov, apel pentru implicare în formarea profesională a tinerilor ilfoveni

De Ziua Internațională a Tineretului, 12 august, Consiliul Județean Ilfov îi invită pe actorii instituționali, sociali și mediul de business să se implice în formarea profesională a tinerilor ilfoveni, în cadrul proiectului Școală Meserie Viitor.

La nivelul județului Ilfov, prin intermediul proiectului Școală Meserie Viitor, Consiliul Județean Ilfov și-a luat angajamentul față de tineri să îi sprijie și să îi motiveze în alegerea unui traseu profesional potrivit, în învățarea unei meserii încă de la terminarea claselor a VIII-a, arată instituția într-un comunicat de presă.

”Proiectul Școală Meserie Viitor este în primul rând un apel la incluziune educațională și la dezvoltarea abilităților profesionale ale tinerilor prin intermediul învățământului profesional dual. Această variantă educațională sprijină formarea tinerilor ca viitori experți în diferite domenii profesionale. Mediul de business este conștient de nevoia de forță de muncă calificată și de faptul că tinerii se află în centrul dezvoltării atât sociale cât și economice. Tot mai multe companii se implică așadar activ în formarea tinerilor, școlile sunt tot mai interesate și mai deschise spre colaborare, iar autoritățile locale pun pe agenda lor acest subiect, înțelegând că este un factor important pentru dezvoltarea economică și socială a regiunii.”, mai spune sursa citată.

Cu toate acestea, din cauza blocajelor instituționale, a lipsei de informare corecte sau a lipsei de mijloace pentru a acționa, mulți tineri ilfoveni nu participă la acest act de responsabilizare prin învățare, ajungând la abandon școlar.

În acest sens, Consiliul Județean Ilfov consideră că este esențial să se asume o responsabilitate colectivă în oferirea de șanse acestor tineri, de la părinți, consilieri educaționali, profesori, mediu de business, la instituțiile abilitate și cu putere decizională.

”Împreună putem sparge stereotipurile despre învățământul profesional dual și tot împreună avem posibilitatea de a atrage tinerii cu abilități practice către meserii ale viitorului. Toate domeniile majore ale viitorului – de la tranziția la motoarele electrice până la extinderea infrastructurii digitale și construcția de locuințe – pot fi dezvoltate și puse în aplicare doar cu lucrători calificați, care au beneficiat de o formare profesională de calitate”, se precizează în comunicatul de presă.

În anul 2020, CJ Ilfov a început procesul formării tinerilor ilfoveni și al dezvoltării competențelor acestora pentru a facilita integrarea lor pe piața muncii, cu două clase de învățământ profesional dual pentru calificările recepționer-distribuitor și mecanic-auto, alături de două licee și 6 companii.

Alături de acestea, tinerii interesați pot opta pentru alte calificări, precum: electronist aparate şi echipamente, tinichigiu vopsitor auto, comerciant-vânzător comerț, preparator produse din carne şi peşte, zugrav, ipsosar, vopsitor, tapetar în construcții, instalații şi lucrări publice.

”Ne dorim să încurajăm cât mai multe companii să se alăture inițiativei pentru a putea oferi mai multe șanse atât tinerilor, dar și dezvoltării zonei județului Ilfov. Inițiativa Școală Meserie Viitor reprezintă o soluție pentru tinerii ilfoveni, o variantă pentru dezvoltare și progres personal, dar este și un proiect benefic pentru județul Ilfov, întrucât poate genera un aport de personal bine calificat pe piața muncii din regiune.”, conchide sursa citată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati