Şcolile din România invitate să recicleze şi să câştige premii în valoare de peste 250.000 lei

0
217
Pixabay

Şcolile din România sunt invitate să devină campioni ai reciclării şi să câştige premii în valoare totală de peste 250.000 lei, în cadrul celui mai nou proiect naţional de educaţie ecologică şi colectare separată a deşeurilor, Campionatul Reciclării, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi RetuRO.

Campionatul Reciclării este prima campanie naţională de educaţie pentru mediu concepută pentru a promova Sistemul de Garanţie-Returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile. Proiectul are la bază infrastructura aparatelor de colectare automatizate de tip RWM puse la dispoziţie de Kaufland România – singura reţea naţională de retail din România dotată integral cu automate de colectare a deşeurilor de ambalaje.

Acest proiect reprezintă una dintre cele mai ambiţioase iniţiative de educaţie pentru mediu din România şi îşi propune să mobilizeze comunităţile din întreaga ţară în jurul unui scop comun: acela de a forma cetăţeni mai implicaţi şi a contribui la oraşe mai curate, în care deşeurile nu mai reprezintă o problemă, ci devin o resursă din care întreaga comunitate are de câştigat.

Astfel, proiectul se adresează unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal publice din mediul urban, din localităţile în care există magazine Kaufland.

Proiectul se va desfăşura în perioada martie-iunie, iar şcolile sunt invitate să se înscrie, începând cu data de 13 martie, pe platforma www.campionatul-reciclarii.ro, unde pot găsi şi regulamentul competiţiei.

În baza punctelor primite pentru implicarea în activităţile proiectului, şcolile vor putea câştiga premii în valoare totală de peste 250.000 lei, după cum urmează: Premiul I – 100.000 lei, Premiul II – 50.000 lei, Premiul III – 25.000 lei, 7 premii regionale în valoare de 12.500 lei. Premiile vor consta în investiţii în infrastructura educaţională a unităţilor de învăţământ, în funcţie de nevoile acestora şi contravaloarea sumei câştigate.

Pe lângă activitatea de colectare separată a deşeurilor, proiectul integrează două activităţi cheie de educaţie ecologică. Într-o primă etapă, cadrele didactice vor putea participa la sesiuni de formare, în cadrul cărora vor dobândi noţiunile de bază de educaţie ecologică şi vor învăţa cum să susţină ore de educaţie pentru mediu. Cea de-a doua etapă constă în facilitarea, de către cadrele didactice, a cursurilor propriu-zise de educaţie ecologică pentru elevi.

Proiectul se adresează atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi părinţilor, care sunt invitaţi să contribuie la activitatea de colectare a deşeurilor şi să susţină astfel şcoala din comunitatea lor. De asemenea, iniţiativa vine în întâmpinarea programului naţional Săptămâna Verde şi subscrie obiectivelor Strategiei Naţionale de Educaţie privind Mediul şi Schimbările Climatice pentru 2023-2030, adoptată la începutul acestui an de Guvernul României. Astfel, Campionatul Reciclării reprezintă o oportunitate excelentă pentru cadrele didactice de a dobândi cunoştinţe de educaţie pentru mediu atât de necesare pentru a fi predate elevilor în Săptămâna Verde, precum şi o oportunitate de a pune în aplicare cunoştinţele teoretice privind gestionarea deşeurilor.

Colectarea separată şi reciclarea deşeurilor constituie una dintre cele mai importante provocări de mediu pe care România le întâmpină la ora actuală. Ţara noastră a ratat ţinta de reciclare de 50% impusă de Uniunea Europeană în 2020, având o rată de reciclare de sub 15%. 70% din deşeurile municipale pe care le generăm ajung la gropile de gunoi. În acest context, Sistemul de Garanţie-Returnare, care va trebui implementat începând cu 30 noiembrie 2023, reprezintă cea mai eficientă modalitate de a accelera ratele de colectare a deşeurilor de ambalaje, pentru a atinge ţintele de reciclare stabilite la nivel european şi a ne îndrepta către un viitor cu mai puţine deşeuri.

În primul an de implementare a sistemului, este preconizată o rată de recuperare a ambalajelor de sticlă, plastic şi metal de 65%, iar în cel de-al treilea an de implementare, rata va ajunge la 85-95%. Sistemul funcţionează deja în peste 10 state europene, reuşind colectarea şi procesarea a aproximativ 90% din deşeurile reciclabile puse pe piaţă.

În acest context, este important ca Sistemul de Garanţie-Returnare să fie susţinut de campanii de educare şi conştientizare, pentru ca un număr cât mai mare de cetăţeni să se familiarizeze cu acest proces şi să deprindă un comportament responsabil în ceea ce priveşte colectarea şi valorificarea deşeurilor. Astfel, Campionatul Reciclării vine ca un răspuns la nevoia a promova Sistemul de Garanţie-Returnare în rândul populaţiei şi de a-i aduce mai aproape de acest tip de infrastructură.

Act For Tomorrow este o asociaţie de mediu, voluntariat şi sustenabilitate, înfiinţată în octombrie 2018, a cărei misiune este promovarea unei culturi a responsabilităţii civice şi sociale în rândul cetăţenilor, astfel încât aceştia să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii într-un mod sustenabil, fără a periclita resursele generaţiilor viitoare. Dezvoltăm programe şi proiecte de educaţie ecologică, colectare şi reciclare, voluntariat, protejarea apelor, împăduriri, dezvoltare comunitară.

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.450 de magazine în 8 ţări, 148.000 de angajaţi şi o reţea de 167 de magazine în România. În 2021, Kaufland România a primit pentru a patra oară certificarea Best Buy Award, care atestă că este lanţul de magazine cu cel mai bun raport calitate – preţ de pe piaţa locală. Kaufland deţine şi distincţia Customers’ Friend pentru compania cu cele mai bune servicii pentru clienţi, acordată de Institutul internaţional ICERTIAS, în urma unei analize de piaţă. Obiectivul nostru este să aplicăm cele mai inovatoare tehnologii în domeniul retail, astfel încât clienţii să se bucure de produse proaspete, la cel mai bun raport calitate-preţ, prin promovarea sustenabilităţii şi a produselor locale. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.kaufland.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.