Scurt istoric/ “Intercontinental”, primul hotel de cinci stele din România

Hotelul “Intercontinental”, unul dintre simbolurile Capitalei, a fost primul hotel de cinci stele din România şi cel de-al doilea hotel construit de lanţul hotelier InterContinental într-o ţară comunistă, după Esplanada din Zagreb (Yugoslavia).

Construcţia a început în 1967, respectând un proiect al arhitecţilor Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea. Semnarea contracutului și demararea lucrărilor au fost anunțate și în presa străină.

Hotelul, înalt de 86 de metri, a fost inaugurat în luna mai 1971, fiind la acel moment cea mai înaltă clădire din oraş. Cele 423 de camere erau dotate cu aer condiţionat şi mobilier de lux.

Deşi este un hotel tânăr în peisajul turistic bucureştean, în hotel au locuit printre alţii, Kurt Valdheim (secretarul general al ONU), G. Heineman (preşedinte al RFG), magnatul american Rockefeller dar şi vestitul cardiolog Christian Barnard.

La etajul al 19-lea, se află Apartamentul Imperial, devenit cunoscut în 1979 când aici s-au filmat scene pentru filmul Nea Mărin miliardar. Apartamentul cu o suprafață de 240 mp dispune de două dormitoare și oferă o vizibilitate unică spre Piața Universității. Mobila ce utilează acest apartament este albă din lemn de nuc, poleită cu aur și obiecte de iluminat din sticlă de Murano

Hotelul a fost martor tăcut al Revoluției din 1989. Mulți jurnaliști străini veniți în România să vadă ce se va întâmpla cu regimul Ceaușescu, au filmat de la ferestrele sale și au transmis în Occident evenimentele petrecute în stradă. 

sursa: Facebook – Compania Municipală Turistica București

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati