Scurt istoric/ Piața Victoriei – de la un loc liniștit acum 100 de ani, la una din zonele „fierbinţi” ale Bucureştiului

Piaţa Victoriei şi-a schimbat dramatic înfăţişarea în ultimii 30 de ani. Dacă acum 100 de ani era un loc liniştit, de promenadă, acum ea reprezintă una dintre zonele „fierbinţi” ale Bucureştiului, dominată de centre de afaceri construite în ultimii 10-15 ani, unele dintre ele, adevăraţi „zgârie nori” ai Capitalei, precum şi de Palatul Victoria, clădirea Guvernului României.

Edificiul a fost construit în 1937, după planurile arhitectului Duiliu Marcus.

Pe partea opusă se află Muzeul de istorie naturală „Grigore Antipa” (Şos. Kiseleff), ridicat în 1905 şi recent modernizat, cu o colecţie de exponate unică în Europa, adevărată atracţie pentru copii, adolescenţi şi pentru pasionaţii ştiinţelor naturale.

Din Piaţa Victoriei spre nord pornesc încă două artere importante: Şoseaua Kiseleff şi Bulevardul Aviatorilor. Ambele bulevarde sunt încadrate de parcuri şi de multă vegetaţie. Pe Şoseaua Kiseleff se află încă două muzee importante: Muzeul Naţional de Geologie (Şos. Kiseleff 2) şi Muzeul Ţăranului Român (Şos. Kiseleff 3) – ultimul, amplasat în clădirea care până în 1989 a găzduit Muzeul Partidului Comunist Român. Construcţia, începută în 1912, a fost finalizată în 1939. Proiectul îi aparţine lui N. Ghika-Budeşti, student al celebrului arhitect Ion Mincu – un inovator care a îmbinat stilul neoclasic cu stilul popular românesc.

După Revoluția din 1989, Piața Victoriei a devenit un loc simbolic care reprezintă diversitatea vieții publice românești. Situată la intersecția dintre autoritatea publică și societatea civilă, dintre guvernanți și guvernați, este până la urmă punctul central al României.

sursa: Facebook – Compania Municipală Turistica București

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati