Scutiri de impozit pentru părinţii care au copiii înscrişi la școală, grădiniță sau creșă

2
80958
Pixabay

Părinţii salariaţi primesc, din ianuarie 2023, de o deducere personală suplimentară de impozit pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală, informează Federația Națională a Părinților. 

Părinţii vor primi o deducere personală suplimentară din impozit pe venit de 100 de lei, pentru fiecare copil înscris la creșă, grădiniță sau școală, indiferent de salariu, notează Antena3 CNN.

Concret, Ordonanța de Urgență nr. 16 din 15 iulie 2022 stabilește că deducerea personală suplimentară se acordă părinților care au salarii, indiferent de nivel, iar copilul este înscris într-o unitate de învățământ.

„(10) Deducerea personală suplimentară se acordă astfel:

a) 15% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este de până la nivelul prevăzut la alin. (3);

b) 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

(11) Prin părinte, în sensul alin. (10) lit. b), se înțelege: părintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, adoptatorul, persoana care are copilul/copiii în încredințare în vederea adopției, persoana care are în plasament copilul sau în tutelă, persoana desemnată conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în textul OUG.

Acte necesare pentru deducerea suplimentară de 100 de lei

În situația în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unuia dintre părinți.

Părintele trebuie să prezinte documentul care să ateste înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și o declarație pe propria răspundere.

„(12) În cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinți prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învățământ și a unei declarații pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar”.

De asemenea, în cazul în care părintele are mai multe locuri de muncă, el are obligația să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator.

2 COMENTARII

  1. „Înseamnă că venitul impozabil, obținut în urma reținerilor de sănătate 10% și contribuție sociala 25 %, va fi diminuat cu 100 de lei și abia apoi se aplica procentul de 10% pentru obținerea impozitului. Deci impozitul plătit de respectivul salariat va fi mai mic cu 10 lei, deci salariatul va primi la salariul net încă 10 lei. Nimeni nu explica ce înseamnă aceasta deducere și multi cred ca vor primi 100 de lei extra la salariu ceea ce e fals.” Nicoleta Crainiceanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.