Se cumpără tot mai puține locuințe în București, oamenii aleg să se mute în Ilfov

În primele trei luni ale acestui ani, s-au cumpărat mai puţine locuinţe în Bucureşti şi mult mai multe în Ilfov. Lista de motive nu este foarte mare. Pe primul loc se află preţurile care sunt de multe ori mai accesibile la doar câţiva kilometri de Capitală, dar şi oferta de piaţă este mult mai vastă în ultimii ani. Totul din cauza blocajelor imobiliare provocate de Primăria Capitalei. După ultima decizie a Curţii Constituţionale, dezvoltatorii îşi pot relua activitatea în şantiere, dar în acelaşi timp tot ei au început să dea în judecată municipalitatea pentru timpul pierdut, scrie antena3.ro.

Dacă în alţi ani, Bucureştiul beneficia de o continuă dezvoltare imobiliară, în ultimii 4 ani piaţa a cam bătut pasul pe loc. După ce noua administraţie a anulat mai multe autorizaţii de construire, bucureştenii au migrat către zonele limitrofe.

Oana Ivan, export imobiliar: Scăderile înregistrate sunt în principiu pentru zona Bucureşti. Explicaţia aici este dată de faptul că au fost mai puţine autorizaţii, mai puţine proiecte livrate şi s-au mutat atât proiectele cât şi cumpărătorii în zonele adiacente.

Cifrele ne arată că şi anul 2025 a pornit cu stângul pentru cei care au reuşit totuşi să construiască în Capitală. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024, în Bucureşti s-au achiziţionat cu 4% mai puţine locuinţe.

La doar câteva sute de metri de limita teritorială cu Bucureştiul, în judeţul Ilfov se construieşte de zor. În fiecare zi, cel puţin un cartier rezidenţial poate vinde fie că vorbim de un cartier la stadiul de proiect fie că vorbim de un apartament gata de mutat, fără nici cea mai mică problemă.

În acest sens, Curtea Constituţională a decis că dezvoltatorii imobiliari care aveau autorizaţie de construire îşi pot demara lucrările. Asta în timp ce Primăria Generală încerca de câţiva ani să schimbe regulile de urbanism.

Oana Ivan, export imobiliar: După cunoştinţele mele, sunt destul de multe procese în instanţă în ceea ce priveşte anularea, atacarea suspendării puzurilor sau a autorizaţiilor. Unii dintre ei au obţinut pe alocuri avize favorabile de la instanţele de judecată.

Toti cei care au reuşit să câştige în instanţă dreptul de a continua lucrările, au câştigat în acelaşi timp şi despăgubiri imense care vor fi decontate tot din banii plătitorilor de taxe şi impozite, mai exact din bugetul local.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati