Se deschide Festivalul Filmului Francez

Proiecţia comediei poliţiste „L’Innocent”, de Louis Garrel, deschide, miercuri seară, la Cinema Elvire Popesco, ediţia 2023 a Festivalului Filmului Francez, evenimentul fiind întregit de lansarea platformei TV5MONDEplus, transmite agenția de presă Agerpres.

Filmul va fi prezentat în cadrul secţiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, în Atriumul Institutului Francez va avea loc lansarea în România, în parteneriat cu TV5 Monde, a platformei de streaming francofone TV5MONDEplus, în prezenţa ambasadorului Franţei la Bucureşti, Laurence Auer, şi a directorului general TV5 Monde, Yves Bigot.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului Francez în România va avea loc în perioada 15-26 martie, peste 110 proiecţii de filme fiind programate în cinematografe şi spaţii culturale alternative din 13 oraşe din ţară: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Arad, Braşov, Brăila, Constanţa, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Târgu Mureş.

În Bucureşti, proiecţiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco. Biletele sunt disponibile pe Eventbook (https://eventbook.ro/festival/festivalul-filmului-francez) sau pot fi achiziţionate direct de la casieria cinematografului.

Selecţia din acest an include 32 de lungmetraje şi scurtmetraje.

* Pe lângă „L’Innocent”, din secţiunea Panorama vor face parte şi alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera naţională în România, precum „La Nuit du 12” de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul Cesar pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliţiei judiciare, lansată după uciderea unei tinere.

În cadrul aceleiaşi secţiuni vor fi prezentate „Revoir Paris” de Alice Winocour, un film emoţionant despre traumele victimelor atentatelor din noiembrie 2015, precum şi „Les Enfants des Autres” de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie şi dorinţa de a avea copii.

De asemenea, publicul va putea descoperi „Le Lyceen”, cel mai recent film al lui Christophe Honore, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneţia şi urmăreşte trăirile emoţionante ale unui adolescent care se confruntă cu pierderea tatălui său.

În program figurează „La Syndicaliste” de Jean-Paul Salome, un thriller captivant bazat pe fapte reale, precum şi comedia „Le Nouveau Jouet” de James Huth, cu Jamel Debbouze şi Daniel Auteuil, şi filme pentru publicul tânăr, precum „La Petite Bande”, de Pierre Salvadori.

* O secţiune specială intitulată Pepites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaţionale.

Alături de filmul „La Ligne” de Ursula Meier, publicul va putea descoperi „Dalva”, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obţinut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 şi care spune cu delicateţe povestea unei tinere care încearcă să-şi reconstruiască viaţa după ce a fost victima unui incest, „Ashkal”, un thriller de Youssef Chebbi, prezentat la Quinzaine des Cineastes în 2022, care se petrece în Tunis, şi „Si le vent tombe”, de Nora Martirosyan, un film tensionat filmat în Nagorno-Karabah, un teritoriu în criză. Comedia „Au revoir le bonheur”, a regizorului canadian Ken Scott, completează selecţia şi prezintă reuniunea a patru fraţi care şi-au pierdut tatăl.

Competiţia Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanţi talentaţi care concurează pentru Premiul Publicului. Clement Cogitore, cu filmul său „Goutte d’or”, oferă o viziune mistică şi întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Heloise Pelloquet prezintă „La Passagere”, un lungmetraj despre dragoste şi dorinţă, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cecile de France.

* Competiţia Tinere Talente – Scurtmetraj va prezenta cinci scurtmetraje realizate de noua generaţie de cineaşti francezi, care vor fi evaluate de un juriu format din tineri critici de film români: Iulia Necşulescu, Codrin Vasile şi Ştefan Ristea.

* În cadrul Focus Jean Eustache, două dintre capodoperele regizorului, La Maman et la Putain şi Mes Petites Amoureuses, vor fi prezentate pentru prima dată publicului din România în copii restaurate. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă şi intimă a cinematografiei.

Festivalul se va bucura, la Bucureşti, de prezenţa unor invitaţi speciali precum Francoise Lebrun pentru prezentarea inedită a capodoperei lui Jean Eustache, „La Maman et la Putain”, Clement Cogitore, regizor şi artist contemporan pentru proiecţia filmului său „Goutte d’or”, Jean-Paul Salome, regizorul filmului „La Syndicaliste”, proiectat la ceremonia de închidere a festivalului de la Bucureşti, precum şi scriitoarea Marie NDiaye, laureată a premiului Goncourt în 2009 pentru romanul „Trei femei puternice”, care a co-scris scenariul filmului Saint Omer de Alice Diop.

La Bucureşti, cinematograful Elvire Popesco va găzdui pe 22 martie o dezbatere publică despre viitorul cinematografelor din România, organizată în parteneriat cu revista Films in Frame. Pe 23 martie, „Carte blanche a la Femis” va prezenta cele mai bune scurtmetraje realizate de studenţii uneia dintre cele mai renumite şcoli de film franceze.

Ediţia din acest an a Festivalului Filmului Francez va cuprinde şi o serie de evenimente speciale. Clubul Platforma Wolff va găzdui două afterparty-uri pe 17 şi 25 martie, cu proiecţii de filme experimentale care au fost selectate la festivalul Ars Electronica, însoţite de DJ seturi ale artiştilor francezi Kleo şi Vitamine.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România la Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara şi co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu, Alianţa Franceză Suceava şi Asociaţia K’Arte Târgu Mureş

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati