Pe 29 septembrie, Primăria și Administrația Domeniului Public din sectorul 6 au început lucrările de reamenajare a digului Lacului Morii, parte din proiectul de regenerare urbanistică a zonei Lacului Morii – Crângași – Giulești pentru promenadă, relaxare și activități sportive. Cum arată situația după 5 luni de la intrarea primului utilaj, potrivit unui material realizat de Libertatea.
Se lucrează și nu prea. Sau se lucrează în reprize, mai bine zis. Depinde de orele la care vii pe șantierul de la Lacul Morii. Dimineața găsești muncitorii care pun borduri, trag cabluri, sparg betoane, scări, măsoară. Muncesc, nu doar se fac. După prânz, bate vântul! La propriu și la figurat.
Nu mai e niciun picior de muncitor pe viitoarea promenadă a Lacului Morii care va fi amenajată cu 15,6 milioane de lei, după ce Consiliul Local a adoptat un proiect în acest sens. Doar pescărușii și cormoranii, deveniți celebri după declarațiile ex-ministrului agriculturii, Petre Daea.
Din informațiile oferite de oficialii primăriei de sector, aleea de promenadă, Lacul Morii, între Barajul Ciurel și zona Insulei Lacului Morii, va avea o lungime de 2.155 metri. Amenajarea pentru promenadă și relaxare a digului Lacului Morii, dar și amenajarea Insulei Lacului Morii pentru activități de promenadă, relaxare, culturale și sportive au termen limită de execuție septembrie 2022.
Ciprian Ciucu, pozitiv și optimist, spunea anul trecut că „Lucrările vor fi gata la 1 mai 2022, cu o singură mențiune: va conta foarte mult dacă va fi o iarnă grea sau ușoară. Dacă va fi o iarnă grea, nu se va putea lucra și termenul va fi prelungit până la 1 iunie 2022”. Cum iarna a fost ușoară peste București, în proiectul de buget, Ciucu a punctat clar termenul de finalizare ca fiind 1 mai.
Libertatea a mers de mai multe ori pe șantierul de la Lacul Morii. Primele mișcări de trupe au fost prin scoaterea în totalitate a treptelor de acces.
Apoi s-au înlocuit toate bordurile, dar și o fâșie despărțitoare de pământ. În locul acesteia s-a cimentat, iar zona va deveni pistă de alergare. O bandă dedicată exclusiv celor care aleargă, „în așa fel încât spațiul creat să fie unul care să satisfacă cât mai multe dintre dorințele și nevoile de petrecere a timpului liber”, spun cei de la primărie.
În tot acest timp au existat și echipe care au schimbat și montat noi cabluri electrice, dar și panouri pentru viitori stâlpi de iluminat. Restul au fost scoși în totalitate, toată instalația electrică fiind modificată.
Conform celor de la administrația locală, proiectul de reabilitare constă în: asfaltare, înlocuire pavaj, montare bănci, pergolă lemn, stâlpi de iluminat pe toată lungimea zonei de promenadă, stâlpi de iluminat taluz, balustrade metalice, coșuri de gunoi, sistem de supraveghere video, scări cu acces pentru persoanele cu dizabilități.
20 de camere video vor supraveghea zona
În ceea ce privește mobilierul urban, se vor monta: 57 coșuri de gunoi, 18 pergole cu băncuțe de lemn, 62 stâlpi de iluminat, 20 de camere de supraveghere. Apoi se va instala un geam despărțitor transparent pe marginea lacului. Doar că mai e mult până departe, asta dacă în următoarea perioadă primăria și Administrația Domeniului Public din sectorul 6 nu vor scoate artileria grea pe teren pentru o inaugurare în plină vară.
„Este un proiect la care ținem foarte mult, pentru că aici este zona cu cel mai frumos apus din București. În acest moment, cetățenii sectorului nu prea au unde să petreacă timpul liber, foarte mulți merg în centru, în alte parcuri din București. Vrem ca zona să fie un punct de atracție pentru toți locuitorii, dar vrem să fim și în competiție cu zone care sunt mult mai cunoscute în București. Această arie are un potențial foarte mare”, spunea Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6 la lansarea lucrărilor.
Valoarea totală a investiției este de 15,6.