Se pregătește închirierea de centrale provizorii modulare de 70 MW pentru ca termoficarea Bucureștiului

Compania Municipală Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală face primii pași concreți pentru a compensa temporar, pe perioada iernii, pierderile mari din rețeaua sa de transport și distribuție, precum și distanța mare dintre CET Sud și zona de nord a Bucureștiului, care afectează continuitatea și calitatea alimentării cu căldură și apă caldă, prin închirierea și instalarea de capacități provizorii de producție de agent termic pe un teren din cartierul Titan, aflat în proprietatea companiei Titan Power, controlată indirect de Ministerul Energiei, scrie profit.ro.

Ideea a fost lansată prima dată în decembrie anul trecut de către ministrul Energiei și a fost reluată recent, în iulie, de către primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Un plan similar este avut în vedere și în municipiul Arad.

„Sunt explorate trei posibilități. Este vorba de o centrală mobilă la fostul CET Titan, apoi au fost identificate șase puncte termice suficient de mari pentru a găzdui tot niște centrale termice provizorii mai mici și după aceea mai este și posibilitatea, care este doar în curs de explorare, ca pe bază de energie electrică, de data asta, să avem niște pompe de căldură care să funcționeze la nivelul unui singur CET”, spunea primarul în iulie.

În primăvara anului 2021, ministerul de resort, producătorul de energie Electrocentrale București (ELCEN) din subordinea sa și Primăria Capitalei au propus ca planul de închiriere de capacități modulare de producție de agent termic să fie implementat de către Termoenergetica, care deține deja toate licențele necesare potrivit legii de la ANRE, însă aceasta nu a întreprins nimic în acest sens, declara în mai, pentru Profit.ro, ministrul Energiei, Virgil Popescu, adăugând că suspectează de „rea voință” fosta conducere a Termoenergetica. Ministrul mai spunea atunci că ținta ar fi ca unitățile modulare închiriate să înceapă să producă în noiembrie-decembrie, pentru echilibrarea sistemului bucureștean de termoficare pe perioada iernii.

În ultima parte a lunii iunie, în funcția de director general al Termoenergetica a fost numit Claudiu Crețu, fostul administrator special al ELCEN, care l-a înlocuit pe Alexandru Burghiu, care fusese instalat în post de fosta administrație PSD a Capitalei.

Acum, Termoenergetica (CMTEB) a lansat oficial o consultare de piață pentru o „Documentație care va sta la baza întocmirii caietului de sarcini pentru achiziția de servicii proiectare, închiriere capacități modulare de producere energie termică și lucrări de execuție în vederea montării acestora și determinarea valorii estimate pentru serviciile menționate”, potrivit unui anunț al companiei publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SEAP).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati