Se schimbă regulile pentru înmormântarea celor morţi cu Covid

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, joi, modificări cu privire la condiţiile de înmormântare a persoanelor infectate cu noul coronavirus, ordinul de ministru urmând a fi semnat vineri. Cel târziu luni, documentul va fi publicat în Monitorul Oficial.

Pacienții care mor cu Covid-19 pot fi îmbrăcați de rude, chiar dacă vor fi înmormântați tot în sicrie sigilate, iar familiile și preoții vor avea acces în spitale la bolnavii în stare gravă.

Până acum, oamenii care mureau infectați de Covid și cărora li se făceau autopsii erau băgați dezbrăcați în saci de plastic și puși în sicrie, care erau sigilate.

Într-o postare pe Facebook, Vlad Voiculescu a făcut câteva precizări.

”Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistenţă religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

În ceea ce priveşte ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziţie de către familie/aparţinători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparţine. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinţei familiei şi a tuturor normelor prevăzute de lege.

Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor şi măsurilor de siguranţă suplimentare propuse de Ministerul Sănătaţii”, a transmis ministrul.

Echipa Ministerului Sănătăţii s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii cultelor pentru a discuta despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu Sars-CoV-2.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati