Secretar de stat: „Nu se construiesc spitale noi prin PNRR”. Banii, destinați reabilitării unora deja existente

0
208
Pixabay

Adriana Pistol, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că prin PNRR nu se vor construi 25 de spitale noi, așa cum a fost vehiculat.

Ministerul Sănătății anunțase vineri că cel puțin 25 de noi spitale urmează să fie construite și dotate cu echipamente în următorii patru ani, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, însă Adriana Pistol contrazice aceste informații.

Aceasta spune că, într-adevăr, există o componentă de investiții în spitale în PNRR, dar este vorba despre modernizarea unora deja existente.

„În PNRR, aceste 25 de spitale sunt finanțate pentru diverse îmbunătățiri, reconstrucții, reamenajări, fie în totalitate, fie parțial, în anumite secții. Deci nu se vor construi 25 de spitale. Niciun spital nou. 25 de spitale sunt selectate dintr-o listă de 49, pe baza acelor criterii care au fost elaborate, pentru a primi bani să își îmbunătățească stadiul în care sunt acum. Spitale noi nu sunt decât acelea regionale. Nu au legătură acelea cu aceste 25. Eu vă spun care este realitatea. Nu se construiesc spitale noi!”, a spus Adriana Pistol.

Ministerul Sănătății anunțase construirea a 25 de noi spitale

Ministerul Sănătății a anunțat că până în 2026 vor fi construite și dotate cu echipamente cel puți 25 de spitale noi sau unități spitalicești, cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)

Ministerul a publicat, în consultare publică, Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate prin care vor fi selectate minimum 25 de obiective ce presupun construcţia şi dotarea de spitale, până în 2026, cu fonduri din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Metodologia de prioritizare a investiţiilor în infrastructura publică de sănătate este aferentă „Componentei 12 – Sănătate, Investiţiile 2.1 şi 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă”, incluzând echipamentele şi aparatura medicală din cadrul PNRR.

„Prin această componentă, în urma aplicării unor criterii de prioritizare, vor fi selectate minim 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale / unităţi spitaliceşti noi la nivel naţional, din lista de 49 de obiective înscrise de către Ministerul Sănătăţii în anul 2021 şi convenite cu Comisia Europeană. Investiţia totală se va ridica la peste 1,7 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.