Secretarul General al Guvernului, despre generalul Ciucă: Nicolae Ciucă, pe atunci premier, a anticipat momentul izbucnirii războiului din Ucraina

Mircea Abrudean (SGG) vorbește despre flerul lui Nicolae Ciucă, premier la momentul izbucnirii războiului din Ucraina: A știut că Rusia va ataca Ucraina în ziua următoare. Iar asta s-a și întâmplat.

„Cel mai dificil moment cred că a fost în timpul perioadei de șef al Cancelariei prim-ministrului la izbucnirea războiului din Ucraina, situație cu care nu ne-am mai întâlnit în această epocă modernă”, a declarat Mircea Abrudean, actualul Secretar General al Guvernului și șef al Cancelariei premierului Nicolae Ciucă la acea vreme.

„O să fac o confidență, pentru că tot am fost în mijlocul evenimentelor foarte mult timp. Pe 23 februrie am avut vizita de stat a premierului grec, la Palatul Victoria, iar seara a fost cina de protocol, la care am participat și eu, a fost Nicolae Ciucă și o parte din Guvern. La finalul cinei cei doi prim miniștri s-au retras, eram și eu în acea zonă, discutau despre ceea ce urma să se întâmple, despre situația din Ucraina și Rusia.

  • Premierul grec îi spunea domnului premier la acea vreme, Nicolae Ciucă, faptul că el nu crede că situația va escalada, că Rusia nu va intra în Ucraina. Domnul prim-ministru, cu o experiență considerabilă în această zonă, i-a spus premierului grec un lucru pe care nu o să îl uit niciodată: La noi, în România, în liceu se studiază o carte care se numește Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război. Mâine dimineață Rusia va ataca Ucraina. Iar asta s-a și întâmplat a doua zi dimineața”, își amintește Abrudean.

Acesta povestește faptul că marea provocare pentru statul român a început după declanșarea războiului, din cauza valului de refugiați și a nevoii uriașe de sprijin pentru aceștia. În tot acest effort a contat experiența în armată a generalului în ezervă Ciucă, premierul României la declanșarea războiului.

”Au urmat ședințe, comitete, să gestionezi o situație de război la graniță nu e ușor. Cel mai important este să fie un om cu picioarele pe pământ și să acționeze așa cum trebuie. Din fericire, l-am avut pe Nicolae Ciucă prim ministru cu experiență în această zonă. Cea mai complicată situație a fost legată de valul de refugiați. Erau mii de oameni la graniță, a fost o situație complicată”, a rememorat momentele dificile Mircea Abrudean.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati