Sector 2: Ajutoare mai mari pentru plata restanţelor la întreţinere sau a chiriei

Valori mai mari ale ajutoarelor de urgenţă acordate pentru plata chiriei, pentru prevenirea abandonului şi pentru plata restanţelor acumulate la întreţinere sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre supus dezbaterii publice de către Primăria Sectorului 2.

Potrivit raportului de specialitate, în contextul efectelor generate de pandemie, la nivelul Sectorului 2 au fost înregistrate mai multe solicitări de sprijin decât în anul anterior din partea persoanelor aflate în situaţii de dificultate, ca urmare a pierderii locului de muncă.

Astfel, ajutorul de urgenţă pentru depăşirea unor situaţii de dificultate generate de restanţele acumulate la plata întreţinerii sau utilităţi va fi egal cu suma restantă, fără a se depăşi valoarea de 7.000 de lei pe o perioadă de 12 luni. Potrivit prevederilor actuale, adoptate prin Hotarârea de consiliu local nr. 167/2016, ajutorul nu poate să depăşească valoarea de 5.000 de lei pe o perioadă de 12 luni.

Ajutorul de urgenţă pentru prevenirea abandonului se va acorda lunar, pentru o perioada de maxim 48 de luni, iar cuantumul lunar va fi egal cu valoarea alocaţiei de stat pentru copii, pentru fiecare minor aflat în întreţinere. În prezent, ajutorul de urgenţă pentru prevenirea abandonului se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni.

Ajutorul de urgenţă pentru plata chiriei ar urma să se acorde, în funcţie de categoriile de beneficiari, pentru o perioadă de cel mult un an sau de cel mult cinci, având următoarele valori maxime:

– pentru locuinţă închiriată în care chiriaşul locuieşte cu proprietarul: 700 de lei (în prezent valoarea maximă prevăzută este de 600 de lei);
– pentru garsonieră: 800 de lei (în prezent, 700 de lei);
– pentru apartament cu două camere: 900 de lei (în prezent, 800 de lei);
– apartament cu trei camere: 1.000 de lei (în prezent, 900 de lei);

Se va majora de asemenea ajutorul de urgenţă pentru depăşirea unor situaţii de necesitate cauzate de calamităţi naturale, incendii sau accidente, în felul următor:

– pentru distrugerea bunurilor de folosinţă îndelungată, suma creşte de la 1.000 de lei la 1.500 de lei;
– pentru deteriorări sau distrugeri aduse pereţilor, tavanelor sau podelelor, suma creşte de la 2.000 la 4.000 de lei;
– pentru deteriorări sau distrugeri ale acoperişului/terasei suma creşte de la 1.000 la 3.000 de lei;
– în cazul în care distrugerile aduse locuinţei fac imposibilă locuirea sa efectivă, suma creşte de 2.000 la 3.500 de lei.

Pentru fiecare tip de ajutor sunt prevăzute condiţiile în care poate fi acordat acesta şi documentele necesare.

Potrivit proiectului, persoana marginalizată social beneficiază de venit minim garantat sau face parte dintr-o familie beneficiară de venit minim garantat şi se află în cel puţin una dintre următoarele condiţii:
– nu are loc de muncă;
– nu are locuinţă în proprietate sau în folosinţă;
– locuieşte în condiţii improprii;
– are unul sau mai mulţi copii în întreţinere sau face parte dintr-o astfel de familie;
– este persoană vârstnică, fără susţinători legali;
– este încadrată în categoria persoanelor cu handicap sau invaliditate;
– are în întreţinere o persoană încadrată în categoria persoanelor cu handicap grav, accentuat ori invaliditate gradul I sau II;
– a executat o pedeapsă privativă de libertate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati