Sector 5 | Cetăţenii cu situaţie precară ar putea primi consiliere juridică gratuită

Consilierul local PNL Sector 5 Claudia-Ramona Pop propune, într-un proiect, acordarea de consultanţă juridică gratuită de către avocaţi ai Baroului Bucureşti pentru cetăţeni cu situaţie precară.

Proiectul se află pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri.

Iniţiativa vine în sprijinul cetăţenilor din sector care au „o situaţie mai precară”, pentru a fi ajutaţi cu consultaţie juridică în mod gratuit, scrie Agerpres.

Proiectul prevede aprobarea unui protocol de colaborare între Baroul Bucureşti şi autoritatea locală. Obiectul protocolului îl constituie colaborarea pentru asigurarea accesului la justiţie, inclusiv în materia ajutorului public extrajudiciar în materie civilă, prin facilitarea acordării de asistenţă extrajudiciară prin avocat la sediul Primăriei.

Aspectele vizate de protocol se referă la: implementarea unui sistem de cooperare prin desemnarea unor avocaţi înscrişi în cadrul Registrului de Asistenţă Judiciară din cadrul Baroului Bucureşti, în vederea acordării de asistenţă extrajudiciară, respectiv acordarea de consultaţii, formularea de cereri, petiţii, sesizări, iniţierea altor demersuri legale, precum şi reprezentarea în faţa unor autorităţi sau instituţii publice, altele decât cele judiciare sau cu atribuţii jurisdicţionale, în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime; punerea la dispoziţie de către Primărie a unui spaţiu adecvat acordării de asistenţă extrajudiciară prin avocat persoanelor care pot beneficia de aceasta, în condiţiile legii.

Protocolul de colaborare intră în vigoare la data semnării lui şi este valabil un an, cu posibilitatea de prelungire prin act adiţional, potrivit referatului de aprobare a proiectului iniţiat de consilierul liberal.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati