Sectorul 1: A fost instalat primul lift din programul de reabilitare gratuită a ascensoarelor

Edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a vizitat, aseară, blocul de pe Dinicu Golescu numărul 23, unde a fost instalat primul lift din programul de reabilitare gratuită a lifturilor din blocurile reabilitate termic, scrie bucurestifm.ro.

Primarul din Banu Manta a subliniat că și-a ținut promisiunea făcută locatarilor din blocul respectiv, aceea de a le monta primul lift din program, deoarece ascensoarele blocului de zece etaje arseseră, la începutul acestui an.

Programul de reabilitare gratuită a lifturilor se va extinde în toate blocurile reabilitate termic din Sectorul 1. Până la finele acestui an, vom începe reabilitarea unui lot de lifturi, iar, anul viitor, vom generaliza programul, a promis Tudorache.

În blocul de 10 etaje de pe Dinicu Golescu numărul 23, nu departe de Gara de Nord, asociația de proprietari reușise, prin eforturi financiare proprii, să schimbe unul dintre cele două ascensoare, care erau vechi și se defectau mereu.

Numai că, pe 9 februarie anul acesta, imediat după modernizarea ascensorului, dezastrul avea să se producă. Liftul abia schimbat, blocat la etajul al doilea, lua foc, din cauza unui scurtcircuit la instalația electrică. Incendiul s-a propagat și la cel de-al doilea lift, aflat chiar lângă primul. Fumul a fost atât de gros, încât mai mulți locatari au fost transportați la spital.

Așa a început calvarul. Oamenii erau nevoiți să coboare și să urce pe scări, pentru a merge la medic, la farmacie, pentru a-și cumpăra o pâine.

Vecinii mai tineri îi ajutau pe cei mai vârstnici cum puteau, insa pentru ei viața devenise  un calvar. Nici salvarea nu mai voia să vină în blocul de pe Dinicu Golescu.

Situatia a revenit la normal la începutul lunii septembrie, cand  in blocul sinistrat, Primăria Sectorului 1 a montat, în sfârșit, primul ascensor din programul de reabilitare gratuită a lifturilor.

În context, trebuie reamintit faptul că, încă din 2016, actualul edil al Sectorului 1 a demarat procedurile necesare, pentru a putea schimba lifturile vechi chiar și de 60 de ani din blocuri.

Pentru asta, Daniel Tudorache a inițiat și sustinut o modificare a legii reabilitării termice.

Prin această modificare legislativă votată in Parlament, pe la finele anului 2017, la initiativa edilului din Banu Manta, era introdusă reabilitarea lifturilor printre lucrările ce pot fi efectuate la reabilitarea termică a blocurilor. Asta pentru că lifturile vechi consumă multă energie, iar scopul reabilitării este eficientizarea energetică a clădirilor de locuit.

Pe 7 martie anul acesta, consilierii locali au dat undă verde programului de reabilitare gratuită a lifturilor

Ar mai trebui reamintit și că, au fost inventariate, la nivelul întregului sector, 901 lifturi care se află în 834 de scări de bloc. Dintre acestea, doar 54 de lifturi au beneficiat de reabilitări parțiale, în marea majoritate fiind vorba despre cosmetizări ale cabinei și înlocuiri ale panourilor de comandă, și un singur lift a fost reabilitat integral.

Acestea fiind situația de plecare, studiul de fezabilitate al Primăriei Sectorului 1 a identificat trei soluții. Prima are în vedere schimbarea cabinei și a panoului de comandă. Cea de-a doua constă în schimbarea componentelor electrice și electronice, în special a motoarelor. Iar cea de-a treia vizează înlocuirea ușilor manuale cu unele automate sau semiautomate.

În cazul celor 54 de lifturi care au beneficiat de reabilitări parțiale, se va interveni cu una dintre cele trei soluții, în funcție de necesitățile respectivelor ascensoare, pe când celelalte  846 de lifturi vor beneficia de o reabilitare completă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati