Sectorul 1 va avea clădiri performante energetic şi prietenoase cu mediul, parcuri şi spaţii verzi mai multe şi mai bine întreţinute precum şi mobilitate urbană inteligentă.
Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Sectorului 3, Primăria Sectorului 4, Primăria Sectorului 5 şi Primăria Sectorului 6, a fost selectată în cadrul M100 pentru a primi finanţare în elaborarea planurilor de acţiune şi planurilor de investiţii pentru a deveni un oraş neutru din punct de vedere climatic.
Cele 10 oraşe din România care au fost selectate în cadrul unui proces competitiv pentru a primi această finanţare au fost anunţate marţi în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100. La acest eveniment au participat, printre alte oficialităţi, primarul Sectorului 1, George – Cristian Tuţă şi primarul Municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan.
„Vreau să mulţumesc pentru acest premiu celor din Primăria Sectorului 1 care au contribuit la obţinerea lui. Dacă lăsăm dezbaterea politică la uşa primăriei, aşa cum se vede şi din acest premiu, şi când ne apucăm să lucrăm pentru cetăţeni ne gândim că avem aceeaşi misiune de a face un loc mai sustenabil, mai curat şi mai bun pentru generaţiile viitoare, vom fi cu toţii conştienţi de importanţa misiunii pe care o avem. În perioada imediat următoare, voi face tot ce îmi stă în putere pentru ca alături de echipa de la Bucureşti să facem un oraş european aşa cum ni-l dorim”, a declarat primarul Sectorului 1, George – Cristian Tuţă.
Cele 10 oraşe selectate vor beneficia de:
– activităţi de dezvoltare a capacităţii (workshopuri, webinarii, sesiuni de asistenţă tehnică individuală);
– documentaţie (ghiduri şi modele de documente programatice) pentru elaborarea planurilor de acţiune pentru neutralitate climatică, a planurilor de investiţii şi a altor documente relevante.
După elaborarea planurilor, Primăria Sectorului 1 va trece la pasul doi, derularea de proiecte concrete şi imediate pentru creşterea substanţială a calităţii vieţii locuitorilor din această zonă administrativă.
Un oraş neutru din punct de vedere climatic înseamnă, în principal:
– Mobilitate urbană inteligentă, care duce în mod natural la rezolvarea problemei traficului;
– Imobile performante energetic şi prietenoase cu mediul, care vor însemna mai puţină poluare şi facturi mult mai mici la utilităţi;
– Spaţii verzi şi păduri urbane mai multe şi mai bine întreţinute.
Ce este M100?
Înfiinţat de Ministerul Cercetării, Inovaţiei şi Digitalizării şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, M100 este o Misiune Oglindă a Misiunii UE 100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030 prin care oraşele din România sunt sprijinite în procesul lor de tranziţie verde. În acest sens, M100 simbolizează angajamentul pentru o viziune mai largă – una care se extinde dincolo de limitele acestor oraşe şi care îşi propune să creeze o undă de durabilitate şi inovare pe întreg teritoriul ţării.
În perioada iunie-septembrie 2024, urmare a unui apel deschis de propuneri de proiecte derulat la nivel naţional, 10 oraşe au fost selectate printr-un proces competitiv în cadrul iniţiativei M100.
Prin Hotărârea Consiliului Local Sector 1 numărul 166/13.09.2024 a fost aprobată încheierea Acordului de parteneriat dintre Municipiul Bucureşti şi Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti, Sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, Sectorul 5 al Municipiului Bucureşti şi Sectorul 6 al Municipiului Bucureşti în vederea participării în cadrul Misiunii Oglindă a Misiunii UE 100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030″ (M100)
Participarea la acest program va oferi oraşelor din România oportunitatea de a genera schimbări pozitive şi pe termen lung, de a-şi îmbunătăţi impactul asupra mediului şi de a-şi construi comunităţi durabile şi implicate.
Pentru oraşele ce vor fi acceptate în cadrul iniţiativei M100 există posibilitatea de:
– a accesa fonduri europene în cadrul unor apeluri de proiecte destinate celor care fac parte din Misiunea 100 oraşe;
– a pregăti Contracte Climate City (planuri axate pe 3 componente: angajamente oficiale, acţiuni, investiţii) şi de a deveni, astfel, capabile să îşi accelereze tranziţia către atingerea neutralităţii climatice până în anul 2035.