O şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova are loc, vineri, la Chişinău, în care vor fi semnate acorduri de către miniştrii celor două state, vizând diverse domenii, între care infrastructura de transport sau domeniul energiei.
Premierul Nicolae Ciucă spune că se bucură de faptul că au reuşit să onoreze, împreună, o promisiune făcută nu cu mult timp în urmă, ca în cel mai scurt timp să se desfăşoare această şedinţă de Guvern comună, o activitate cu încărcătură simbolică şi care se va concretiza în fapte, prin semnarea acordurilor şi a memorandumurilor.
”Ne bucură să vedem, acum, la Chişinău, cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu România. Aceste premise ne permit să construim o intensă şi ambiţioasă agendă bilaterală”, a spus premierul României, afirmând că, în 2020, în plină criză pandemică, România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltarea în beneficiul Republicii Moldova, în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul educaţiei, pentru burse de studiu.
”În mai puţin de trei luni, deja semnăm o parte din documentele care privesc obiectivele foii de parcurs, privind domeniile prioritare de cooperare dintre România şi Repolica Moldova”, a mai afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Este vorba despre:
- Acordurile privind asistența financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro, construirea și consolidarea unor poduri rutiere de frontieră și reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming,
- Protocoalele de colaborare în domeniul educației, inspecției muncii, și al învățământului militar;
- Planuri de acțiuni în domeniul justiției și al afacerilor interne;
- Memorandumuri de înțelegere în domeniile cercetării, dezvoltării și inovării, securității energetice, precum și în domeniul transformării digitale.
Şefului Executivului a enumerat acordurile privind acordarea de asistenţă financiară nerambursabilă, de 100 de milioane de euro, construirea şi consolidarea unor poduri rutiere şi reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming, protocoale de colaborare în domeniul educaţiei, Inspecţiei Muncii, planuri de acţiune în domeniu justiţiei şi al afacerilor interne, memorandumuri de înţelegere în cercetare, dezvoltare şi inovare, a securităţii energetice şi a transformării digitale.
În ceea ce privește agenda europeană a Republicii Moldova, premierul Ciucă a dat asigurări că România va fi și pe mai departe susținătorul hotărât și vocal al moldovenilor.
”Puteți conta pe întreaga deschidere și cooperare din partea instituțiilor României, atât de la București, cât și la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene și la Bruxelles. Sprijinul nostru este de asemenea căutat și solicitat în toate inițiativele europene destinate Republicii Moldova.”, a explicat premierul.
De asemenea, Ciucă a amintit și de contextul complicat de securitate prin care traversează cere două state, ”o desfășurare masivă de forțe militare și echipamente rusești, cea ce reprezintă cea mai mare desfășurare după încheierea Războiului Rece”.
În acestă situație, Ședința comună de Guvern de astăzi, precum și pachetul de documente care vor fi semnate reconfirmă sprijinul României pentru consolidarea stabilității și securității Republicii Moldova.
”Contextul complicat de securitate îndeamnă, totodată, la măsuri coerente și ample de întărire a rezilienței statului în fața posibilelor amenințări, care nu îmbracă numai forma explicit militară. Vorbim de riscul acțiunilor hibride, al amenințărilor cibernetice, al vulnerabilităților care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie și gaze. Fac un apel la toți colegii miniștri ca, în derularea cooperării bilaterale din domeniul dumnealor de responsabilitate, să aibă în vedere și necesitatea de a trata adecvat și de a găsi răspunsuri potrivite la aceste amenințări.”, a menționat Nicolae Ciucă.
La final, Ciucă a asigurat întreg Guvernul de ”totala implicare, dedicare și deschidere a Guvernului României pentru o cooperare consolidată, orientată spre rezultate concrete în beneficiul stabilității Republicii Moldova, al parcursului său european și al bunăstării cetățenilor acesteia”.