Şedinţă de urgenţă în criza gunoaielor din Sectorul 1. Prefectul Capitalei: Un inconvenient estetic nu poate declanșa o stare de alertă

În timp ce străzile din Sectorul 1 sunt pline de deșeuri, marți după-amiază, de la ora 16.00, se va întruni un grup de lucru care să caute o soluție. Prefectul Alin Stoica a declarat la Digi24 că o soluție juridică există și că poate fi pusă în aplicare pentru deblocarea situației cel puțin pe termen scurt. În ceea ce privește starea de alertă, acesta spune că ”un inconvenient estetic nu poate declanșa o stare de alertă”.

În legătură cu criza gunoaielor, Alin Stoica spune că există o soluție și că trebuie să fie pusă în aplicare de administrația locală împreună cu sortatorii, potrivit Digi24.

„Ieri (luni – n.r.) am avut o discuție cu Romprest și cu sortatorii, soluția juridică există, poate fi pusă în aplicare, eforturile au fost de toate părțile să se ajungă la o înțelegere, astfel încât lucrurile să fie rezolvate pe termen scurt cel puțin prin acordul tuturor. Știu că există un diferend destul de adânc între administrația locală și prestatorul de servicii, nu poate fi rezolvat peste noapte, necesită timp, fie pe calea justiției, fie de comun acord, însă până la momentul respectiv trebuie găsită o soluție rapidă.

Sunt discutate toate variantele, dacă apar și idei noi sigur pot fi discutate, dar există deja unele variante care operaționalizate ar debloca pentru o perioadă de timp situația în mod punctual”, a spus prefectul.

El a explicat că pe termen lung soluția e lămurirea situației contractuale dintre Romprest și administrația locală, ceea ce poate fi rezolvat în instanță sau prin înțelegere a părților.

„Pe termen scurt există un blocaj financiar între prestatorul de servicii și sortatori intervenția acolo ar putea debloca pe termen scurt astfel încât sortatorii să primească gunoaiele. Această soluție e doar pe termen scurt”, a spus el.

În ceea ce privește instituirea stării de alertă în sector, prefectul a afirmat că această posibilitate există, în momentul în care autoritățile locale vor semnala că este un risc și că e necesară o astfel de măsură.

Citește și: În Sectorul 1, ca-n Napoli în 2010. Mii de tone de gunoi sufocă străzile: „S-a împuțit peste tot, o să ne mănânce șobolanii”

„Din păcate eu nu am cum să apreciez asta, iar instituția prefectului nu are personal calificat care să poată să evalueze dacă situația respectivă e extrem de gravă.

Din punct de vedere estetic e o problemă. Trec și eu pe acolo și văd acei saci de gunoaie… dar un inconvenient estetic nu poate declanșa o stare de alertă. Este necesar că experții sanitari și în mediu să constate că e o amenințare la adresa populației și a mediului ca starea de alertă să poată fi declanșată”, a spus Alin Stoica.

El le-a transmis locuitorilor din Sectorul 1 că îi pare rău de situația creată și că speră ca până în weekend criza să fie rezolvată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati