Şedinţă la Primăria Capitalei: Proiecte pentru dizolvarea a 4 companii municipale, pe ordinea de zi

Consilierii generali ai Capitalei se vor întruni în şedinţă marţi, de la ora 11,00, pe ordinea de zi figurând 53 de proiecte, printre care: dizolvarea a patru companii municipale, creşterea sumei destinate achiziţionării de autobuze electrice, implementarea unor proiecte cu finanţare europeană pentru prevenirea corupţiei la PMB şi Primăria Sectorului 1, scrie agenția de presă Agerpres.

* CGMB urmează să dezbată o serie de proiecte de hotărâre care vizează demararea procedurii de insolvenţă pentru Compania Municipală Medicala şi dizolvarea şi lichidarea: Companiei Municipale Sport pentru Toţi, Companiei Managementul Transportului, Companiei Municipale Agrement, Companiei Municipale Publicitate şi Afişaj.

Potrivit referatelor de aprobare, Compania Municipală Sport pentru Toţi avea pe 31 decembrie 2020 datorii totale în valoare de 5 milioane de lei, cu 1,1 milioane lei mai mult faţă de începutul anului. În ce priveşte Compania Managementul Transportului, la finalul anului 2019 avea o cifră de afaceri netă de 714.814 lei, un număr de 86 de salariaţi, cheltuieli salariale de 4.102.000 lei, cheltuieli de exploatare în cuantum de 7.730.000 lei, înregistrând o pierdere netă de 7.052.745 lei.

* Suprafaţa alocată centrelor de vaccinare de la Circul Metropolitan Bucureşti urmează să fie diminuată, în contextul reducerii numărului punctelor de vaccinare. Printr-o adresă transmisă PMB pe 14 iunie, ASSMB informa că începând cu data de 14 iunie a fost redus numărul punctelor de vaccinare, fiind menţinute active doar două din cele şapte puncte de vaccinare pentru Centrul 1 (Astra Zeneca) şi cinci din cele şapte puncte de vaccinare pentru Centrul 2 (Pfizer).

* Primăria Capitalei ar urma să crească preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro, fără TVA, la 620.295 de euro, fără TVA. Mai exact, este vorba despre două proiecte de hotărâre prin care se modifică studiul de oportunitate şi se aprobă indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţiei a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora. Valoarea a fost stabilită în cadrul unui raport pentru consultarea pieţei, având în vedere faptul că „în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar”.

* Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 1 vor să implementeze proiecte cu finanţare europeană în vederea consolidării sistemului de management anticorupţie, printre măsurile prevăzute figurând: organizarea unor sesiuni de instruire, a unei campanii de conştientizare, dar şi a unui sondaj de opinie printre cetăţeni şi a unei cercetări sociologice în rândul personalului din cadrul PMB.

Astfel, un proiect aflat pe ordinea de zi prevede aprobarea participării Municipiului Bucureşti, în calitate de solicitant, în cadrul Acordului de parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie, structură specializată din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea depunerii cererii de finanţare aferente proiectului „Consolidarea sistemului de management anticorupţie”. În baza unui al doilea proiect, Consiliul Local al Sectorului 1 va fi împuternicit să încheie un acord similar de parteneriat cu Direcţia Generală Anticorupţie.

* CGMB va dezbate două proiecte care vizează transmiterea către Consiliul Local Sector 2 a documentaţiilor tehnico-economice pentru construirea a patru grădiniţe cu opt grupe, iar către Consiliul Local Sector 5 – a documentaţiilor tehnico-economice aferente construirii a patru corpuri cu destinaţia de afterschool.

* În baza unui proiect de rectificare bugetară, veniturile la bugetul local urmează să fie majorate cu 25,3 milioane lei. Cresc cu 8 milioane lei sumele alocate întreţinerii grădinilor publice, parcurilor, zonelor verzi, bazelor sportive şi de agrement (ALPAB). Se alocă în plus 11 milioane de lei pentru transportul în comun, fiind vorba despre subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif. Se mai alocă de asemenea 4,8 milioane lei Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic şi 1,6 milioane lei pentru ARCUB.

* Consilierii generali ai Capitalei ar putea aproba încheierea unui parteneriat între Municipiul Bucureşti şi Federaţia Sportului Şcolar şi Universitar. Parteneriatul stabileşte cadrul organizatoric prin care să fie încurajată participarea preşcolarilor, elevilor şi studenţilor la activităţi cu caracter sportiv. În vederea elaborării şi coordonării programului se constituie o comisie comună compusă din 8 membri, reprezentanţi ai Municipiului Bucureşti şi ai Federaţiei Sportului Şcolar şi Universitar.

* Un bloc cu cinci scări din Drumul Taberei, construit în anul 1963 şi încadrat în clasa I de risc seismic, urmează să fie consolidat. Proiectul de hotărâre prevede aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrări de consolidare, reparaţii şi refacere a faţadei în cazul imobilului din Drumul Taberei nr. 30, bl. OD3. Lucrările sunt estimate la o valoare totală de 44,5 milioane de lei, durata de execuţie prevăzută fiind de 14 luni calendaristice. Blocul are un regim de înălţime S+P+8E+9Etehnic şi o suprafaţă construită la sol de 1.375 metri pătraţi. Totodată, în baza unui alt proiect de hotărâre vor fi actualizaţi indicatorii tehnico-economici pentru execuţia lucrărilor de consolidare la imobilele: din str. Batiştei nr. 5; bd. Carol I nr. 63; str. Bărăţiei nr. 50.

* Sunt propuse o serie de modificări şi completări ale regulamentului de organizare şi funcţionare a Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Aceasta urmează să asigure protejarea monumentelor istorice clasate, aflate în domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti, precum şi a celor abandonate sau aflate în litigiu, propunând alocarea de resurse financiare în acest scop. De asemenea, va solicita, motivat şi fundamentat legal, autorităţilor locale să dispună oprirea oricăror lucrări de construire sau de desfiinţare în situaţia descoperirii de vestigii arheologice şi va supune aprobării acestora emiterea de decizii/hotărâri în acest sens. Totodată, va elabora şi propune rapoarte de specialitate şi proiecte de hotărâre, cu avizul Ministerului Culturii, pentru iniţierea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică în vederea protejării monumentelor istorice, în situaţiile şi cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

* Consiliul Local al Sectorului 1 va fi împuternicit să contribuie la finanţarea unor cheltuieli aferente secţiunii de funcţionare pentru patru spitale aflate pe raza sa administrativ-teritorială. Este vorba despre: Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii ‘Grigore Alexandrescu’, Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Potrivit referatului de aprobare, decizia este luată în contextul în care, la această dată, resursele financiare proprii ale spitalelor sunt direcţionate „pentru plata salariilor şi a contribuţiilor personalului, nefiind suficiente pentru celelalte cheltuieli necesare desfăşurării actului medical, cu atât mai puţin pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare, reparaţii curente, consolidare, extindere şi modernizare”.

* Un alt punct de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2021 al Companiei Municipale Energetica Servicii. Pentru acest an sunt propuse venituri de 75,5 milioane lei, aproape dublu faţă de veniturile de 35,9 milioane lei realizate anul anterior (iniţial, pentru 2020 fuseseră prognozate venituri de 99,1 milioane lei). Dintre acestea, 42,8 milioane lei sunt prevăzuţi pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii; 25,7 milioane lei – cheltuieli cu personalul; 9,1 milioane lei – pentru investiţii; 7,8 milioane lei – pentru acoperirea pierderilor contabile din anii precedenţi. Pentru finele anului este prognozat un număr de 358 de angajaţi, în condiţiile în care în anul 2020 au fost 270 de angajaţi. Se estimează că 61 de milioane de lei vor proveni în acest an din lucrări la reţeaua de termoficare, 3,7 milioane lei din reparaţii la Arena Naţională, iar 3,6 milioane pentru finalizarea lucrărilor de modernizare a Centralei Termice Amzei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati