Elena Mateescu, director ANM, spune că e prematur să ne pronunțăm pentru tot sezonul de toamnă. „Cert este că cel puțin prima jumătate a lunii septembrie aduce valori de temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit și cantități apropiate de normalul pluviometric, însă este posibil și un deficit în jumătatea de vest a țării.
Experiența cel puțin ultimilor ani ne-a arătat și ne-a adus frecvent în atenție faptul că toamnele au fost mai calde și ușor mai sărace în precipitații, așa cum a fost și toamna 2021.
Ministerul Agriculturii: Peste 370.000 de hectare de culturi, afectate de secetă
Nu înseamnă că acest lucru va fi similar și în toamna 2022, dar debutul pare a fi cu o vreme mai caldă.
Trebuie să menționăm faptul că seceta de lungă durată din anul 2021-2022, la 1 septembrie 2022 începe noul an agricol și în condițiile în care la momentul actual vorbim de cel mai secetos an din istoria măsurătorilor meteorologice, ceea ce urmează să se întâmple în următoarea perioadă, până la sfârșitul lunii august în condițiile menținerii deficitului de apă, este posibil ca și noul an agricol să debuteze pe un fond de secetă pedologică extremă”, a spus Elena Mateescu, joi, la Antena 3.