Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, vine luni într-o vizită oficială la București pentru a prezenta evaluarea privind Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pe care România nu îl are încă aprobat.
În timpul vizitei sale, șefa Comisiei Europene se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis şi cu premierul Florin Cîțu, iar cei trei oficiali vor vizita Spitalul Universitar București, obiectiv cuprins în Planulul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). La finalul vizitei, vor susține o conferință de presă comună.
Premierul Florin Cîțu declara recent că PNRR-ul României a fost aprobat la Bruxelles, iar el urmează să fie semnat de Ursula von der Leyen pe 27 septembrie, atunci când aceasta va veni la București. Premierul mai susținea că din cele aproximativ 48 de miliarde de euro, 9,7 miliarde sunt pentru Transporturi.
Vizita șefei CE are loc la două zile după Congresul PNL din 25 septembrie.
Conform Comisiei Europene, 18 state au deja aprobat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar 12 dintre acestea au primit primele tranşe de bani pentru proiectele de investiţii. Este vorba despre Grecia, Letonia, Cipru, Danemarca, Germania, Franţa, Spania, Lituania, Italia, Belgia, Luxemburg şi Portugalia.
România ar urma să primească prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) un total de 29,2 miliarde euro, din care 14,248 miliarde sub formă de granturi și aproximativ 14,935 miliarde sub formă de împrumuturi.
„Pentru România, Planul Național de Redresare și Reziliență este nu doar documentul în baza căruia vom putea beneficia de o alocare de 29,2 miliarde de euro, ci și garanția că investițiile și reformele vor fi coordonatele următorilor ani. România se raliază, așa cum este firesc, obiectivelor ce caracterizează economiile dezvoltate: modernizarea infrastructurii de transport și medicale, economie verde, digitalizare. Apreciez colaborarea cu partenerii noștri europeni pentru definitivarea PNRR. Guvernul este pregătit să atragă fondurile de care va beneficia România și determinat să aplice programele de reformă”, a afirmat premierul Florin Cîțu.
PNRR este structurat pe 15 componente care acoperă șase piloni: tranziția verde; transformarea digitală; creșterea inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii; coeziunea socială și teritorială; sănătate, reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru noua generație.