Garda de Mediu face acuzaţii grave la adresa Primărie Capitalei. Șefa instituţiei sustine că primarul Nicuşor Dan nu a încheiat protocolul cu Garda de Mediu, necesar pentru sprijinirea inspectorilor în lupta cu deşeurile si arderile ilegale.
Mărioara-Artemis Gâtej, șefa Gărzii de Mediu, atrage atenția că în Capitală nu există un inventar a locuințelor care folosesc alt combustibil decât gazul metan sau al mijloacelor de transport pe norme de poluare în București, și nici un registru al spațiilor verzi.
„Poluarea în București e permanentă. (…) Noi, în Capitală, nu avem un inventar a locuințelor care folosesc alt combustibil decât gazul metan, nu avem un inventar al mijloacelor de transport pe norme de poluare în București, nu avem un registru al spațiilor verzi în București.
Primăriilor de sector, nu avem un inventar al mijloacelor de transport pe norme de poluare, nu avem un registru al stațiilor verzi în București. Noi am avut discuții în mod repetat (cu primăriile de sector – n.r.), la începutul acestui an am încheiat chiar și protocoale de colaborare cu primăriile de sector, prin Poliția Locală, să ne acordăm sprijin.
Vreau să vă spun că s-a modificat legislația pe gestiunea deșeurilor anul trecut, competențe pe aplicarea prevederilor acestui act normativ s-au dat și Poliției, Poliției Locale”, a declarat, la TVR, Mărioara-Artemis Gâtej, potrivit antena3.ro.
PMB nu a încheiat protocol cu Garda Națională de Mediu
În acealași timp, ea precizează că Primăria Generală a Capitalei nu a încheiat până în prezent un protocol cu Garda Națională de Mediu.
„Nu știm pe ce considerent. Au participat la întâlnire, dar ulterior nu s-a concretizat protocolul. Garda de Mediu în momentul de față are 550 de comisari. Ca să protejeze populația întregii țări este total insuficient. În medie comisariatele noastre au între 6 și 8 comisari, care nu se ocupă doar de aceste probleme.
Noi verificăm poluatorii industriali, tot ce înseamnă substanțe chimice, transferul deșeurilor în punctele de trecere a frontierei. Avem nevoie de sprijinul Poliției Locale pentru aceste depozite necontrolate de deșeuri punctuale, pentru acele prestări de servicii care generează disconfort olfactiv și intră în competența administrației publice locale, pentru verificarea acestor probleme la operatori care nu necesită autorizație de mediu”, conchide Gâtej.