Șefa Institutului ”Marius Nasta”: Am avut o pacientă de 12 ani cu pneumonie de la țigările electronice

Tutunul este un drog, chiar și atunci când e vândut în dizpozitive de vapat sau țigări electronice, iar adolescenții sunt cei mai expuși acestui risc, pentru că “este doar un pas către alte tipuri de droguri”. Este opinia medicului Beatrice Mahler, care avertizează că este anormal ca țigările electronice sau dispozitivele cu arome „să fie vândute la alimentară”.

Beatrice Mahler este unul dintre cei mai cunoscuți medici pneumologi din România, și conduce Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București.

“Sunt diferite arome, pe care (adolescenții) le găsesc foarte ușor. Practic, chiar, dacă este interzisă vânzarea de țigări copiilor, ea este practicată. Copiii pot să cumpere țigări din alimentară, de unde cumpără și alimentele necesare zi de zi, ceea ce este anormal”, spune Mahler, într-un interviu pentru MyImpact., citată de stirileprotv.ro.

“Lucrurile acestea sunt destul de grave, dacă vorbim de adolescenți, pentru că dispozitivele sunt cu forme interesante, iar ei sunt o generație care preferă dispozitivele electronice, le utilizează foarte facil, sunt curioși, iar ele sunt extrem de ușor de utilizat”, a avertizat ea.

Dr. Mahler a amintit cazul unei paciente de numai 12 ani, care a fost internată cu o formă de pneumonie specifică celor care fumează țigări electronice.

Ea a avertizat că, spre deosebire de țigările obișnuite, ale căror efecte grave asupra sănătății au fost îndelung studiate, daunele provocate pe termen lung de dispozitivele electronice de fumat nu se cunosc.

Beatrice Mahler: “Din informațiile medicale pe care le avem în acest moment, pe termen scurt, țigările electronice produc efecte extrem de nocive asupra plămânului. (…) Această afecțiune este monitorizată la nivel internațional. Sigur, ea trebuie recunoscută, trebuie diagnosticată, dar este o reacție a plămânului, o reacție alergică importantă a plămânului la substanțele pe care le inhalează, și care sunt prezente în acele dispozitive.”

Întrebată dacă e adevărat că te poți lăsa mai ușor de fumat folosind dispozitive electronice, dr. Mahler a atras atenția că acest lucru este “total eronat”, pentru că “rămâne dependența de gest, și, mai mult decât atât, rămâne și dependența de nicotină”

Reporter: Ce știm despre substanțele chimice care sunt în aparatele de vapat și în țigările electronice? Putem spune că fumatul de țigară normală este mai puțin dăunător decât vapingul sau decât țigara electronică?

Beatrice Mahler: “Nu aș spune că fumatul este ceva normal. Să fumezi, să utilizezi un drog este absolut anormal, pentru că, practic, creează prima dependență de un obicei, obiceiul de a utiliza acel drog.

Drogul pentru organism induce efecte secundare, pentru că, dacă ne referim la tineri, este doar un pas să ajungi către alte tipuri de droguri pe care un tânăr le poate accesa. Deci, nu punem cuvântul ” normal” lângă țigări, pentru că nu este bine. (…)

Pe termen lung lucrurile pot să stea complet diferit, însă și Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția de curând asupra riscului pe care îl au aceste țigări electronice. Efectele pe termen scurt – acute – sunt monitorizate. Pe termen lung, nu avem încă proba timpului. Puțin probabil ca datele pe care le vom obține să nu aducă răspunsuri îngrijorătoare.

Cred că mult mai important ar fi să nu așteptăm răspunsurile, ci să luăm atitudine și să intervenim, pentru că experiența pe care o au toate statele care au permis utilizarea țigărilor clasice la populație nu a fost una de bun augur pentru sănătatea populației.”

“Este trist, dar dispozitivele electronice de fumat nu sunt interzise în spital”

Reporter: În afară de aceste probleme acute, ce probleme ați mai întâmpinat la pacienții pe care i-ați avut? Din pricina țigărilor electronice și din cauza vapingului

Beatrice Mahler: “Legat de problemele de sănătate, ei se prezintă doar dacă au manifestări importante care aduc, cumulat cu ele, insuficiența respiratorie. Altfel, fumătorului i se pare normal să tușească, i se pare normal, la un la un anumit tip de ani, să obosească, dă vina pe țigări, dar nu ia atitudine.

Deci, este puțin probabil să avem în spitale pacienți care vin cu manifestări ușoare induse de țigări. Ei pot să aibă și o intoxicație acută care rezultă dintr-un consum exagerat al țigărilor, dar pe care marea majoritate încearcă să și-o gestioneze acasă.

Ce este trist însă, și aș vrea să atrag atenția asupra acestui lucru, este faptul că în acest moment, utilizarea țigărilor electronice se poate face în spital, pentru că nu este interzisă. Chiar dacă fumatul este interzis într-o instituție medicală, vapingul nu este interzis, și atunci acest tip de dispozitive pot fi utilizate atât de pacienți, cât și de angajați.

Practic, pacientul fumător care are o dependență, în loc să aleagă o consiliere psihologică sau o modalitate de a renunța la fumat la momentul internării, preferă să achiziționeze un astfel de dispozitiv și să continue. (…)”

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati