Șeful ELCEN susține că sistemul de termoficare s-a stabilizat: ”La iarnă se vor înregistra mai puţine avarii”

Sistemul de termoficare s-a stabilizat, la iarnă se vor înregistra mai puţine avarii, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul general al ELCEN, Claudiu Creţu.

„Sistemul s-a stabilizat (…) în iarna care urmează vom avea mai puţine avarii pe partea de căldură, nu există zero, dar mai puţine (…) Februarie anul acesta a fost aproape fără avarii majore (…) Au pornit şi acele cazane de la Titan (…) Se lucrează, iar în acest moment oportunitatea foarte mare este de a absorbi bani europeni din acest fond de modernizare”, a precizat sursa citată, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, costul total al serviciului, la acest moment, este unul destul de mare pentru că încă sunt pierderi, iar CET-urile sunt vechi, motiv pentru care trebuie investiţii şi centrale noi: ”Sunt pierderi şi pe reţea”, a afirmat Claudiu Creţu.

ELCEN pregăteşte proiecte de investiţii şi modernizarea sistemului

Direcorul ELCEN a completat că se caută tehnologii prin care se încearcă să avem energie termică cât mai ieftină şi eventual şi cât mai verde, pentru că acesta este trendul european:

  • ”Concret, studiem posibilitatea integrării energiei geotermale în sistem, eventual şi a pompelor de căldură, dar aici strâns corelat cu energia electrică (…) foarte important este să facem şi noi un proiect, că avem modelul de la Oradea, stocare de energie (…) Este bine că începe fiecare şantier dintre cele 25 pe fonduri europene. Cred că au început în acest moment vreo cinci-şase, deci urmează şi celelalte”, a spus Claudiu Creţu.

Sistemul energetic al Bucureştiului a fost „lăsat în degradare”

Totodată, directorul general al ELCEN a mai punctat că sistemul energetic al Bucureştiului a fost „lăsat în degradare”.

„CET Sud şi CET Grozăveşti sunt din anii ’60, ’64, ’67, Progresul e din anii ’87-’88, putem spune că este nou şi avem CET Vest din 2009. Cu ţevile ştim povestea.

S-a ajuns în 2020 la maximum de pierderi (…) au început acele momente grave şi critice în care zeci, sute de blocuri, cartiere întregi au început să sufere din ce în ce mai mult de lipsa căldurii, nu mai zic de apa caldă”, a mai afirmat Claudiu Creţu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati