Semnal de alarmă: Peste 50% dintre cazurile de psoriazis din România – nediagnosticate si netratate

Mai mult de jumătate dintre cazurile de psoriazis din România rămân nediagnosticate si netratate. 5% din populaţia României suferă de psoriazis (procent peste media europeană de 3%).

„Acceptă-mă, Susţine-mă, Apropie-te!” este campania prin care Societatea Română de Dermatologie marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului.

Cu toate eforturile depuse pentru îmbunătăţirea managementului acestei afecţiuni, datele de la nivel naţional indică faptul că psoriazisul rămâne o problemă de sănătate publică, fiind o afecţiune subdiagnosticată si subtratată în România.

Mai mult, prin stigma asociată, psoriazisul afectează stima de sine si viaţa psiho-socială a pacienţilor. 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rusine socială”, 60% dintre pacienţi suferă de episoade depresive, iar 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă.*

„Unul dintre principalele noastre obiective este să crestem procentul de diagnosticare si tratare corectă a celor afectaţi de psoriazis. Cu tratamentul corect, putem îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor si asigura integrarea lor socio-profesională. În acest moment, pacienţii cu psoriazis moderat si sever din România beneficiază în mod gratuit de terapiile biologice disponibile la nivel mondial. De asemenea, este foarte important să transmitem oamenilor că psoriazisul nu este o boală contagioasă si cei care sunt afectaţi de ea nu trebuie stigmatizaţi si izolaţi. Fiecare dintre noi este în perfectă siguranţă atingând, îmbrăţisând sau folosind obiecte în comun cu o persoană afectată de psoriazis.” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

Psoriazisul este a cincea cea mai importantă boală cronică netransmisibilă si, desi în prezent nu poate fi vindecată, terapiile moderne permit managementul bolii, cu rezultate foarte bune pe termen scurt, mediu si lung.

Numărul persoanelor nou diagnosticate cu psoriazis este în crestere, lucru care poate fi explicat printr-un nivel mai bun de informare în rândul populaţiei, dar si prin faptul că oamenii au deprins obiceiul de a merge la dermatolog.

Psoriazisul este un diagnostic complex, cu multiple implicaţii medicale, emoţionale si psihologice care necesită o abordare multidisciplinară.

„Depistarea suferinţei în stadiul incipient poate avea un efect semnificativ de îmbunătăţire a calităţii vieţii pacientului. Stabilirea diagnosticului rapid si corect cu adoptarea imediată a terapiei adecvate poate însemna în psoriazis, dincolo de îmbunătăţirea aspectului pielii, ameliorarea semnificativă a suferinţelor asociate. Cred cu convingere că o abordare individualizată a pacienţilor, bazată pe nevoile particulare ale fiecăruia dintre ei, în colaborare cu medici din alte specialităţi conexe pot duce la obţinerea unor rezultate terapeutice optime.”, a declarat Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, Presedinte Societatea Română de Dermatologie.

„Caracterul imprevizibil al psoriazisului, precum si faptul că este o boală cronică, transformă această afecţiune într-o suferinţă greu de suportat atât fizic, cât si psihic, prin prisma stigmei cu care se confruntă pacienţii. Tocmai pentru că nu există vindecare în această boală, este foarte important să existe o comunicare constantă între medic si pacient. Rolul nostru ca asociaţie este să fim alături de pacienţi prin programe educaţionale si campanii de popularizare a manifestărilor psoriazisului, astfel încât pacienţii să fie diagnosticaţi corect si rapid si să aibă acces la aceleasi terapii care sunt disponibile la nivel european.”, a declarat Rozalina Lăpădatu, pacientă cu psoriazis si presedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.

„Programul PARTNER este un program suport pentru pacienţii cu psoriazis, formele severe. Avem un call center la care pacienţii pot obţine informaţii legate de boală, de logistică, de programări la medici, de terapii pe care nu le găsesc. Nu trebuie decât să se înscrie, să sune, este gratis, nu costă absolut nimic. Ne puteţi contacta oricând, de luni pâna vineri, între orele 9.00 – 17.00 la 021 527 7977 si pe site https://partener.srd.ro.” spune Dr. Alin Nicolescu, Secretar General al Societăţii Române de Dermatologie.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati