Senatul a adoptat proiectul USR PLUS care facilitează moașelor decontarea serviciilor

Plenul Senatului a adoptat astăzi, cu unanimitate de voturi, inițiativa legislativă USR PLUS prin care moașele sunt recunoscute ca furnizor de servicii medicale conexe, ceea ce le ușurează activitatea și le facilitează decontarea serviciilor direct cu CNAS.

Proiectul, inițiat de deputatul Tudor Pop și susținut de mai mulți parlamentari USR PLUS, intră în dezbaterea Camerei Deputaților.

Prin această modificare, moașele pot deveni furnizori de servicii conexe actului medical și vor putea deconta serviciile pe care le oferă direct cu CNAS, la valoarea stabilită de piață. Cu alte cuvinte, medicul cu care se află în relație contractuală nu va mai avea control pe suma decontată, iar moașele vor putea beneficia de toată suma decontată, așa cum este corect, nu de un procent din ea. Asta înseamnă că vom încuraja mult mai multe moașe să se întoarcă la meseria pentru care s-au pregătit. Când vorbim de sănătatea viitoarei mamei și a copilului, trebuie să punem pe primul loc moașa. Ea este cea care are pregătirea și capacitatea de a urmări sarcina, de a se asigura de sănătatea mamei și a viitorului copil. Este parte esențială din echipă. Câte dintre mame folosesc astăzi serviciile unei moașe de la confirmarea sarcinii până la naștere? Prea puține. De ce? Pentru că această vocație este prea puțin încurajată, iar moașele sunt astăzi foarte prost plătite. Gândiți-vă la beneficiile imense pe care le pot aduce serviciile unei moașe mai ales în mediul rural, acolo unde nu există medici specialiști, iar accesul la servicii medicale este foarte dificil”, declară deputatul USR PLUS Tudor Pop.

Proiectul de lege adoptat astăzi de Senat modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 83/2000 privind organizarea și funcționarea cabinetelor de liberă practică pentru servicii publice conexe actului medical. Concret, modificarea adaugă moașele în lista persoanelor autorizate de Ministerul Sănătății care furnizează servicii conexe actului medical, alături de tehnicieni dentari, biologi, biochimiști, psihologi, logopezi, sociologi, etc.

USR PLUS consideră că introducerea îngrijirii primare prin moașă – de la educația ante-natală până la suportul emoțional – în pachetul de servicii de bază și integrarea moașei în echipa de îngrijire a mamei și nou-născutului va crește calitatea îngrijirii medicale acordate gravidei și nou-născutului și, implicit, va reduce numărul eventualelor complicații, al deceselor materne și deceselor infantile.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati