Senatul României a votat proiectul de lege pentru interzicerea creșterii de șinșile și nurci în fermele comerciale

Humane Society International/Europe salută adoptarea, de către plenul Senatului României, a proiectului de lege care prevede interzicerea creșterii de șinșile și nurci în fermele comerciale din România.

„Larga susținere transpartinică pentru acest proiect de lege este un semnal foarte puternic privind voința care există în Parlamentul României pentru a pune capăt practicii crude a uciderii animalelor pentru blană. HSI/Europe se bucură să constate parcursul legislativ rapid al acestui proiect de lege. Așteptăm cu încredere, în lunile care urmează, votul din Camera Deputaților, care este cameră decizională în această materie, astfel încât România să devină cât mai curând cea de-a 20-a țară europeană care interzice creșterea animalelor sălbatice pentru blană în ferme comerciale. Continentul european și în special Uniunea Europeană sunt deschizători de drum în ceea ce privește interzicerea acestei practici crude, care este respinsă de către un număr din ce în ce mai mare de cetățeni.”, a declarat Andreea Roseti, director HSI în România.

Proiectul a fost inițiat în toamna acestui an, prezentat pe 7 noiembrie 2022 în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și în aceeași zi a fost înaintat și înregistrat la Senat.

Menționăm că șinșilele și nurcile sunt singurele specii de animale sălbatice crescute pentru blană în fermele comerciale din România, iar interzicerea creșterii acestor specii ar pune capăt definitiv acestei practici care, de dragul modei, înseamnă torturarea unor mii de animale nevinovate în România.

Reamintim că HSI/Europe a documentat problemele serioase cu privire la bunăstarea animalelor care există în fermele de animale de blană din România și a pledat public pentru interzicerea acestor ferme.

Investigația HSI/Europe în România, făcută publică pe 29 septembrie 2022, a arătat că animalele din fermele de blană românești sunt crescute în cuști construite din plasă de sârmă, extrem de mici, ceea ce are ca efect direct rănirea animalelor, acestea fiind de asemenea forțate să se reproducă în mod continuu, cu ignorarea completă a comportamentului natural al speciei.

Votul din Senat vine în contextul unei susțineri crescânde de-a lungul Europei pentru o interdicție a fermelor și a importurilor de blănuri la nivel european.

Inițiativa Cetățenească Europeană  https://www.hsi.org/news-media/initiativa-blana/?lang=ro a fost lansată în luna mai a acestui an de către mai mult de 70 de organizații și a strâns deja peste 1,1 milioane de semnături din partea cetățenilor europeni.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati