Serie de filme online, în aprilie, la Institutul Cervantes: „Poveşti de rezistenţă. În căutarea unui loc în lume”

Luna aprilie vine cu o nouă serie de filme online în programul Institutului Cervantes. De data aceasta, este vorba despre o serie de patru filme documentare reunite sub motto-ul „Poveşti de rezistenţă.

  • În căutarea unui loc în lume” – patru producţii cinematografice care ne permit să cunoaştem oameni ale căror vieţi sunt marcate de aventură, şi nu întotdeauna în conotaţia cea mai pozitivă a cuvântului.

Documentarele vor fi transmise cu acces gratuit şi subtitrate în limba engleză pe canalul de VIMEO al instituţiei, în fiecare zi de joi, începând cu ora 11:00 dimineaţa (ora României), timp de 96 de ore.

Noua serie este realizată în parteneriat cu Festivalul DocsBarcelona, un eveniment care, de-a lungul unui sfert de secol, a pariat şi susţinut creaţiile cinematografice a căror tematică este realitatea, un festival martor (sau care depune mărturie) la evoluţia atât a genului, cât şi a societăţii şi a tot ceea ce o priveşte.

„Propunem patru filme care contestă stereotipurile de gen şi construcţiile sociale care au susţinut patriarhatul capitalist timp de secole, în ton cu actuala recrudescenţă a feminismului care a avut loc după #MeToo şi cu modul în care noile tehnologii conectează oameni, experienţe şi situaţii care pun sub semnul întrebării modelele normative stabilite.

Cele patru personaje din filmele pe care le prezentăm sunt, în cele din urmă, oameni care locuiesc într-un loc de rezistenţă, care îşi caută locul în lume în afara naraţiunii normative şi a convenţiilor sociale. Sunt personaje care ne reprezintă, pentru că vin să ne explice ceea ce nu am putut sau nu am vrut să vedem în legătură cu o violenţă sistemică susţinută în timp şi la care participăm iremediabil. Fără îndoială, ceva din aceşti protagonişti locuieşte în fiecare dintre noi.

Astfel, prezentăm, pe de o parte, două filme care oferă spaţiul privilegiat al cinematografiei femeilor care au refuzat să-şi supună libertatea individuală legilor patriarhatului. Femei care s-au emancipat, depăşind obstacole de nedescris, şi care au decis să fie ele însele mai presus de orice, chiar dacă preţul plătit a fost adesea singurătatea.

Pe de altă parte, prezentăm două filme care explorează modul în care o patriarhatul afectează şi violentează şi bărbaţii.

  • Sunt filme care ne deschid ochii asupra complexităţii violenţei structurale în care trăim şi ne dezvăluie faptul că, într-un astfel de sistem opresiv, nimeni nu câştigă sau pierde, ci mai degrabă pierdem cu toţii”, a declarat Anna Petrus, director artistic al DocsBarcelona.

Program filme:

– 04.04- 08.04 / La Chana, regia: Lucija Stojevic (Spania, 2017, 82 minute)

La Chana dezvăluie povestea unei dansatoare de flamenco mitice care a atins apogeul celebrităţii pentru ca apoi să se afunde în anonimat. Este vorba despre dansatoarea autodidactă Antonia Santiago Amador, cunoscută sub numele de La Chana, cea care, între 1960 şi 1980, a fost una dintre cele mai mari vedete ale lumii flamenco, uimind prin stilul său inovator, rapid şi prin utilizarea inventivă a ritmului. Senzuală, vulnerabilă, dar aparent invincibilă, ea ne transpune în esenţa pasiunii sale în momentul în care revine pe scenă după o pauză de douăzeci şi cinci de ani.

– 11.04-15.04 / Los Bilbao, regia: Pedro Speroni (Argentina, 2022, 74 minute)

Documentarul spune povestea lui Ivan Bilbao, care se întoarce acasă, în oraşul Chascomus (Argentina), după cinci ani de închisoare. Soţia sa, Yamila, şi fetiţa sa, Luz, îl aşteaptă. Camera de filmat a lui Pedro Speroni, aproape ca un personaj invizibil, se infiltrează în această familie care încearcă să se întoarcă la normalitate şi ne arată că întoarcerea nu este deloc uşoară.

– 18.04-22.04 / Light Falls Vertical, regia: Efthymia Zymvragaki (Spania-Germania-Italia- Olanda, 2022, 85 minute)

Efthymia Zymvragaki primeşte o propunere de a relata fapte din partea unui bărbat care mărturiseşte că a fost abuzat; o peliculă menită a investiga viziunea violenţei autorului. Cu meritul şi de a fi avut curajul de a spune o poveste la persoana întâi, lungmetrajul de debut al regizoarei elene abordează problema violenţei care apasă atât de greu asupra societăţii actuale, cu intenţia de a trata această temă dintr-o perspectivă complexă şi intimă.

– 25.04- 29.04 / Querida Sara, regia: Patricia Franquesa (Spania-Serbia-Norvegia, 2021, 60 minute)

Documentarul este un portret emoţionant al Sarei, prima femeie şofer de taxi din Afganistan. Regizoarea spaniolă Patricia Franquesa surprinde forţa unei femei puternice care trece de barierele unei societăţi patriarhale. Relaţia dintre Patricia Franquesa, regizoarea acestui documentar, şi Sara ne este propusă ca o poveste de prietenie al cărei fir este legat de privirea din faţa camerei de filmat, căreia protagonista documentarului îi vorbeşte în permanenţă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati