Servicii de recuperare gratuite pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6

Pe raza Sectorului 6, peste 200 de copii, alături de familiile lor, au beneficiat în anul 2021 de servicii socio-medicale complexe, în cadrul celor două centre de zi pentru copiii cu dizabilități aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6.

Centrele oferă servicii de recuperare și abilitare pentru cei mici, precum și suport și consiliere pentru părinții acestora, în scopul integrării sociale și educaționale.

”Riscul marginalizării este o realitate de care copiii cu dizabilități se lovesc zilnic, care le amenință viitorul și îi poate face dependenți pe viață de sprijinul familiilor sau al autorităților.”, atrage atenția Primăria Sectorului 6.

Setul de servicii pus la dispoziție de Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități ”Împreună” și Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Disfuncții Neuropsihice „Ghencea” are ca scop abordarea și rezolvarea acestei problematici complexe.

Servicii la domiciliu cu ajutorul unei echipe mobile

Aceasta vizează, pe termen lung, autonomia și integrarea în societate a copiilor cu dizabilități, atunci când vor ajunge adulți

De asemenea, o echipă mobilă este pregătită în permanență să ofere acest set de servicii la domiciliu, în cazul în care copilul nu este deplasabil.

2.000 de terapii pentru cei mici și ședințe pentru părinți

Pe parcursul anului trecut, au fost realizate peste 2.000 de terapii individuale sau de grup cu cei mici, 100 de ședințe de consiliere psihologică a părinților, precum și 1.700 ședințe de îndrumare parentală.

În ceea ce privește lucrul cu copiii, serviciile debutează cu o evaluare inițială multidisciplinară și pot continua, în funcție de caz, cu ședințe terapeutice precum: logopedie, abilitare psihomotrică /terapia 3C (coordonare, concentrare, conștientizare), terapie psihologică (individuală și de grup) sau terapie psihopedagogică.

Specialiștii centrelor mai oferă activități de viață independență tip Montessori, program de pregătire/abilitare pentru școală, precum și ateliere organizate pe perioada vacanței de vară.

Cele două centre dispun de camere dedicate diferitelor tipuri de terapii sau activități, precum și de dotările necesare. De-a lungul timpului, au beneficiat de numeroase donații din partea unor parteneri sau susținători privați.

Psihologi, logopzei, kinetoterapeuţi lucrează cu micuții

Echipele care lucrează zi de zi cu cei mici sunt alcătuite din psihologi, psihopedagogi, educatori, logopezi, kinetoterapeuţi, asistenţi sociali și îngrijitori/supraveghetori.

”Prin înființarea și buna funcționare a celor două centre, efortul autorităților locale se adaugă celui al părinților, al familiei lărgite și, mai ales, al copiilor afectați de dizabilități, care au de parcurs un drum greu, dar necesar, până la dobândirea autonomiei și începutul vieții de adult.”, arată sursa citată.

Părinții sau alți susținători legali interesați de aceste servicii se pot adresa la sediul din Aleea Istru nr. 4 sau la adresa de email secretariatprotectiacopilului@dgaspc6.com ori la numărul de telefon 021.317.63.11.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati